PUBLICITAT

Els últims 7 acords fiscals arriben al Consell sense la clàusula del CDI

  • Els convenis no contemplen la negociació de la fi de la doble imposició
  • Els textos no casen al 100% amb les condicions que CR va imposar fa un any
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre Espot, el dia de la signatura dels set acords amb els països nòrdics, el febrer passat a París. Foto: EL PERIÒDIC

El Consell General va admetre ahir a tràmit per a la ratificació els darrers set acords d'intercanvi d'informacions fiscals, els signats amb els set països del nord d'Europa el febrer passat. El debat d'aquests acords a la Cambra no serà plàcid: a diferència dels que Andorra va signar amb Espanya o França --per exemple-- els textos no inclouen la clàusula per obrir en el futur les negociacions per aixecar la doble imposició que grava les exportacions de serveis des del Principat.

A la vista del que es va publicar ahir al Butlletí del Consell General, els acords signats el 24 de febrer passat a París pel ministre d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, no inclouen la clàusula de compromís de negociar un conveni per aixecar la doble imposició (CDI) en el futur. La resta d'acords que fins ara han arribat fins al Consell General i han estat aprovats per la Cambra incloïen una clàusula en virtut de la qual els dos països signants es comprometien a negociar l'aixecament de la doble imposició que grava les exportacions de serveis des d'Andorra tan bon punt el Principat tingui enllestit un marc tributari homologable.

Aquest era l'esquema seguit en els acords d'intercanvi d'informacions fiscals més importants, és a dir, els de França, Espanya i Portugal, però la clàusula no figura els textos signats amb Suècia, Noruega, Finlàndia, Dinamarca, Islàndia, Groenlàndia i les Illes Fèroe.

Tot plegat pot comportar problemes a l'hora d'aprovar els acords, ja que una de les condicions imposades per l'oposició reformista ara fa un any per donar suport als acords era la inclusió de la clàusula referent als CDI. De fet, CR va donar suport a la Llei d'intercanvi d'informacions fiscals a condició que els acords continguessin aquesta clàusula. D'altra banda, els socialdemòcrates sempre han tingut garantit el suport reformista als acords precisament per la presència d'aquesta disposició. Ara, però, els reformistes tenen --si volen-- l'argument perfecte per negar-se a donar suport a aquests set acords. Cal recordar, a més, que amb aquests convenis, Andorra va assolir la xifra de 17 acords fiscals, superant així els 12 exigits per la comunitat internacional per sortir de la llista grisa de paradisos fiscals de l'OCDE. Per tant, tot i que els convenis amb els països nòrdics no formen part dels "acords de qualitat" exigits per l'OCDE --en el cas d'Andorra serien els de França, Espanya i Portugal--, sí que són importants per culminar la xifra de la dotzena de tractats.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT