PUBLICITAT

Els cònsols demanen que el Govern es faci càrrec de la part social

  • Els mandataris volen que els serveis costin el mateix a totes les parròquies
  • Executiu i comuns, estan d'acord en què hi ha competències que han de canviar
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els set mandataris comunals amb els representants de l'executiu, ahir. Foto: TONY LARA

La segona reunió entre el Govern i els cònsols amb l'objectiu de modificar la llei de competències que es va celebrar ahir, va servir per a que els mandataris parroquials lliuressin el document consensuat sobre les competències que creuen que hauria d'assumir l'Administració central i les que haurien de mantenir els comuns. El portaveu dels cònsols, Enric Casadevall, va explicar a l'ANA a la sortida que hi ha hagut "coincidència en què hi ha coses que fem i que no hauríem de fer" i va declarar que tot el que és social "hauria de ser igual per a totes les parròquies", és a dir, tenir el mateix cost per a tothom i, per tant, "hauria de donar-ho Govern". Casadevall va posar l'exemple de la diferència de preus que hi ha segons quina sigui la parròquia entre escoles bressols, esplais o transport públic, entre d'altres serveis socials.

La trobada a l'edifici administratiu de govern va durar més de dues hores entre els representants de l'executiu i els cònsols, en les quals es va repassar el llistat de competències i delimitant quines han de ser d'uns o dels altres. A la sortida de la trobada, el cònsol major de Canillo que actuava com a portaveu va explicar a l'ANA que de tot el llistat de competències que es marca en la 5 llei, va ser l'article 4 apartat 12 que tracta sobre l'organització i promoció d'activitats socials, culturals, esportives i d'educació física no escolar i de les festes "el que haurem d'afinar més, el que s'ha de clarificar bé, perquè hem fet coses que no havíem de fer", va clarificar.

UNIFICAR ELS SERVEIS SOCIALS El cònsol canillenc va explicar que els serveis socials que donen els comuns "haurien de ser iguals per a tothom, i perquè això sigui així ho hauria de donar Govern". Casadevall va posar com exemple els preus de les escoles bressol -diferents a les diverses parròquies-, els esplais, les ajudes a la gent gran o fins i tot el transport públic que és una "competència clara de Govern" però que hi ha hagut comuns que han hagut d'ampliar el servei perquè no en tenien prou amb el que hi havia. "El que és social hauria de ser igual a totes les parròquies i ho hauria de donar Govern", va concloure.

Casadevall va constatar per part del Govern "bona sintonia i que coincidim en què hi ha coses que fem (els comuns) i que no hauríem de fer". El portaveu dels cònsols va explicar que en la propera reunió prevista per a principis del mes d'octubre hauran de rebre el retorn de què opina el Govern sobre la delimitació de competències proposada des dels comuns. Tot i això, encara no se sap de quantes reunions es necessitaran per acabar de concretar-ho. Un cop finalitzat aquest debat s'entrarà en el de les transferències.

El document entregat pels cònsols, ha estat fruit de diverses reunions entre els mandataris comunals. La darrera que es va celebrar el passat dilluns al comú d'Encamp va comptar amb una posada en comú de molts punts, però d'altres ni els mateixos cònsols es posen d'acord, segons van manifestar alguns dels presents. De fet hi ha que pensen més amb clau nacional, com és el cas dels mandataris d'Escaldes i altres que aposten més per una visió de defensa de la seva pròpia parròquia. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT