PUBLICITAT

La FACA llença la tovallola

  • La Federació s'havia de reunir fa quinze dies per canviar la junta directiva cosa que no ha fet
  • Miralles insisteix en que cal un plantejament més professional per ser un interlocutor vàlid
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'avinguda Meritxell, plena a vessar de turistes que s'aturen aquí i allà per mirar els aparadors Foto: TONY LARA

La Federació d'Associacions de Comerç (FACA), torna a estar a punt de llançar la tovallola. Fa quinze dies que s'havia de reunir per intentar consensuar el relleu de l'actual junta directiva; sobretot de la presidenta, Susagna Venable, i del vicepresident, Antonio Miralles, que fa mesos van expressar la voluntat de passar el testimoni als altres membres de la Federació. No obstant això, la FACA no es va reunir i Miralles va lamentar ahir que «ni s'ha reunit ni té la voluntat de fer-ho».

L'encara vicepresident en funcions va continuar explicant que «totes les decisions tenen el seu camí, però els presidents de les diferents associacions de comerciants no són capaços de veure la importància d'estar units a l'hora de parlar amb les administracions i de desenvolupar accions conjuntes que tinguin un espectre global». I va atribuir la inoperància de la FACA al fet que «tothom està massa a prop, o es fixa només en els problemes puntuals».

Una inoperància que confirma –com s'ha reiterat moltes vegades des la Cambra de Comerç i d'altres patronals– que l'associacionisme és una assignatura pendent entre el teixit empresarial andorrà. Miralles va insistir en aquest problema però també en «la manca d'una visió més alta de conjunt de país, o fins i tot, de parròquia». I va insistir en que «és una llàstima que els presidents de les associacions de comerciants no s'adonin de que és importantíssim per al sector tenir una entitat representativa de veritat, sobretot en un moment com el que està patint el comerç».

la unió fa la força / Miralles va recordar que «és important estar units a l'hora de lluitar per tornar a atraure turistes i reclamar subvencions». I va argumentar que «fins ara el Govern ha fet tot el què ha pogut per dinamitzar el sector, però sense que els comerciants s'hagin pronunciat per a res, quan el que hauríem de fer és el contrari, tenir un projecte comú i negociar-lo amb el Govern i els comuns, si fes falta».

Però, negociar amb les administracions no és l'únic exemple al qual va fer al·lusió. I va explicar que «la Comissió Europea acaba de treure una directiva que estableix que les comissions bancàries per les targetes de crèdit no podran excedir el 0,3% i per les targetes de dèbit el 0,2%, per ajudar el comerç i el consum. Si a Andorra volem negociar coses així ens cal un interlocutor que ens representi a tots». Val a dir que actualment, les comissions de les entitats bancàries locals per a les targetes estrangeres, que representen el gruix de les vendes que fa el comerç amb aquest tipus de pagament, poden anar fins a l'1,5%.

A tot això, Miralles també va lamentar que «renunciar a la FACA és diluir la força del sector que no oblidem que representa el 25% del PIB del país». El vicepresident en funcions de la Federació també va afegir que «és una llàstima que no ens puguem organitzar de manera més professional com ha fet per exemple la Unió Hotelera que a més de tenir una junta directiva, té un gerent, un professional que és un interlocutor vàlid i que es fa càrrec de la feina del dia a dia». I va tornar a insistir en la necessitat que la FACA sigui el motor per desenvolupar nous projectes. «Els projectes que mereix un sector com el nostre que reitero és irrenunciable per a Andorra».

Per últim, Miralles va advertir que «com menys es parli del comerç, menys drets tindrà el sector a Andorra, i si no hi ha una aposta clara per part dels comerciants i de l'Administració, continuarem sent patidors i això no pot ser».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT