PUBLICITAT

DA diu NO al matrimoni gai

  • Els demòcrates presenten una proposició ?alternativa' per denominar-les «unions civils»
  • Els advocats veuen «discriminació» en el text de la majoria i «seguirem lluitant per la igualtat»
LAIA F. MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La consellera socialdemòcrata, Mariona González, ahir durant la sessió del Consell General. Foto: EL PERIÒDIC

Els 21 consellers de Demòcrates per Andorra van votar ahir que ‘no' a la presa en consideració de la proposició de Llei del PS per regular els matrimonis entre persones homosexuals, en front dels sis vots a favor del PS i dels consellers del grup mixt. No va ser una sorpresa, tal i com va admetre l'advocada Maite Bourgeaud en acabar la sessió del Consell General, però si una decepció, com la va qualificar la consellera socialdemòcrata Mariona Gonzàlez, que va concloure que, «una vegada més ha tornat a guanyar el criteri més conservador i intolerant» dins el grup de DA.

El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va ser l'encarregat de dir el perquè: pel nom , ja que «la nostra opció és denominar-les unions civils»i per la «necessitat de situar la modificació legislativa dins el marc de manera progressiva». González va respondre que «es pretén posar dos noms per un contracte idèntic» i que tenir una denominació diferent per raó de la seva orientació sexual, «és contrari al principi de no discriminació»: «quan una persona demana un certificat civil, serà com ser assenyalada amb el dit».

Baró va dir que «no amaguem el cap sota l'ala» i per això «aquest matí hem entrat a tràmit una proposició de Llei per la modificació de la Llei del matrimoni». Una proposició que pretén un «progrés gradual i en etapes» per no trencar els equilibris i consensos socials», més «prudent i evolutiva», però que el mateix Baró va admetre que era discriminatòria quan va assegurar que «és molt menys discriminatòria que l'actual» i quan va reconèixer que «es podria avançar més, sí, hi estic d'acord». El president del grup demòcrata va comparar-ho amb una qüestió de veure el got mig ple o mig buit, «no estarà a vessar, però no em pot dir que no és un avenç». González li va respondre que presentar una proposició de Llei en la qual s'admet que «hi ha menys discriminació, però n'hi continua havent, és una barbaritat».

 

«DISCRIMINATÒRIA»/ «Ara deixo pujar els negres a l'autobús i més endavant els deixaré anar a la universitat». Bourgeaud es va mostrar indignada i va preguntar: «si veuen que hi ha una discriminació, ¿perquè no eliminar-la? ¿què vol dir progressiu?»: «això no és acceptable».

Bourgeau va dir que «el que no es pot fer és dir mentides a la població, i dir que és igual el que és diferent: igual menys el nom, igual menys el mateix accés a l'adopció». Així doncs, per l'advocada la proposta que ahir van anunciar els demòcrates «ja és la resposta de la mateixa discriminació».

Pels advocats, ahir només va ser una batalla, i «queda la gran batalla final, per a la igualtat de dret i per la dignitat de les persones, i aquesta els quatre gats estem segurs que la guanyarà Andorra», sigui en una etapa o dues, la segona de la qual per als advocats ja va començar ahir. Bourgeaud va dir que encara queda escoltar els arguments de l'altra part «perquè no al nom, perquè no directament a l'adopció» i va dir que «si fem les coses a mitges, generarà noves discussions». L'advocat Manel Pujades va afegir que «DA ens ha invitat a seguir, perquè diu gradualment. Perquè si avui és així, demà pot millorar. Seguirem lluitant i no ens cansaran, abans rebentarem», i va alertar al grup demòcrata que els sis consellers que van votar ahir a favor de la presa en consideració, poden presentar un recurs d'inconstitucionalitat a la llei pel fet que preveu una desigualtat.

Si la proposició és tant igual, «¿per què no s'ha admès a tràmit la proposició del PS?», va preguntar Pujades, «¿o és que es tracta d'una arrogància de la majoria de dir que com que volen altres debats sobre el codi civil, l'atorgament de la iniciativa ha de ser nostre? La cosa és prou important per evitar misèries humanes».

CODI CIVIL/ Pujades no va ser l'únic que va tractar ahir DA d'arrogant. En el context de la presa en consideració de la Llei de successions, el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va criticar que «quatre consellers de DA, ells sols, han començat l'elaboració del codi civil andorrà per parts». Uns canvis que per a Bartumeu necessiten «un ampli acord polític i la participació de la societat civil». Bartumeu considera que DA ha tractat com «indígenes de les colònies d'abans» els «més de 400 juristes del país que no s'han tingut en compte» i va condemnar que es vulgui «patrimonialitzar i monopolitzar una qüestió cabdal, com l'elaboració d'un codi civil».Ladislau Baró i la consellera demòcrata Silvia Riva van defensar que la modificació s'havia dut a terme «modestament», va dir un, i «des de l'humilitat», l'altre. Bartumeu va respondre que «amb humiltat o modestament m'és igual. No ho han fet bé». Per això, el president va rebutjar la possibilitat de debatre la llei en comissió, ja que considera que abans s'hagués hagut de «fer una elaboració prèvia, on hi participés la societat civil, els professionals i els experts i que s'anés redactant». Bartumeu va lamentar que no s'hagi «contrastat» la posició del grup demòcrata amb juristes ni catedràtics, sinó que s'ha actuat amb «contundència i suficiència».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT