PUBLICITAT

Neix una associació per generar clima d'inversió biotecnològica

  • Andbio ha rebut el vistiplau del coprincipat episcopal per poder exportar cèl·lules mare
C. GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un investigador mostra sang procedent de cordó umbilical Foto: FERRAN NADEU

La recent creada Associació de Biotecnologia d'Andorra, Andbio, es va donar a conèixer públicament ahir en un acte celebrat a la sala Aquarius de Caldea. L'entitat neix amb l'objectiu de ser una eina de divulgació de la biotecnologia, però també per impulsar el sector, de manera que Andorra es converteixi en un pol d'atracció d'empreses estrangeres en aquest camp. És a dir, i tal i com van explicar ahir, Andbio es mostra confiada que els propers anys es pugui generar al país un clima d'inversió que afavoreixi la relació entre els professionals de les biociències, els emprenedors i els inversors a través d'start-ups, projectes de bioincubació o capital risc, com a possibles fórmules.

Andbio s'ha constituït «fruit de la voluntat de diversos professionals de les biociències per divulgar la biotecnologia a la societat andorrana» i per promoure el desenvolupament d'un sector emergent que experimenta un creixement molt important a nivell internacional (concretament del 13% l'any 2013).

Una de les principals reivindicacions de l'associació, i que fins ara era també un dels principals esculls dels professionals de les biociències d'Andorra, és la possibilitat de poder exportar a l'exterior cèl·lules mare. És precisament aquest aspecte el que volen potenciar les dues empreses biotecnològiques que han de començar a treballar aquesta mateixa tardor a Andorra amb els seus respectius bancs de sang de cordó umbilical: Biovalira i Cimera. Totes dues es troben integrades a Andbio.

Tal i com va explicar una de les sòcies fundadores i també presidenta d'Andbio, Vanesa Arroyo, «el tema està avançat». De fet, han enviat una carta al copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i «com que no suposa cap dilema ètic i moral perquè estem parlant de cèl·lules que no són embrionàries», és a dir, que no s'extreuen d'un òvul fecundat, no hauria d'haver-hi problemes. A dia d'avui no hi ha legislació al respecte i per tant és un concepte «al·legal». Pel que fa al Govern, també ho veuria amb bons ulls.

Fòrum especialitzat a l'octubre / Aprofitant l'acte d'ahir, Andbio va anunciar com a una de les accions significatives de l'associació a curt termini l'organització del I Fòrum de Biotecnologia d'Andorra, que es preveu que tindrà lloc durant la primera setmana d'octubre. El Fòrum serà el marc on es tractaran temes entorn d'aquest nou sector emergent a Andorra i preveu l'assistència d'un centenar de persones, entre les quals cal destacar una delegació de Biocom, l'Associació de Biotecnologia de California del Sud, amb més de 600 empreses afiliades.

A banda d'Arroyo, l'associació la configuren David Vilanova, emprenedor i cofundador de Biovalira; Rafel Vergara, Biòleg i tècnic en seguretat alimentària al Ministeri de Salut; i Miquel Àlvarez Marfany, director de Cimera. A més, l'associació compta amb la col·laboració de Magda Marquet com a presidenta honorífica. Marquet és presidenta de Biocom i fundadora de l'empresa d'investigació Althea.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT