PUBLICITAT

La rebaixa de l'IGI per a altres sectors estratègics és inassumible per al país

  • Cinca diu que la competitivitat depèn de la suma de molts costos i no només dels costos fiscals
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances Jordi Cinca, conversa amb el president de DA, Ladislau Baró, al Consell General, ahir Foto: ÀLEX LARA

El Consell General va aprovar ahir –amb el vot en contra de Socialdemocràcia i Progrés (SDP)– la modificació de la Llei de l'IGI que beneficiarà amb el tipus reduït del 2,5% el tranport per cable, el transport públic, les activitats culturals i els parcs temàtics com Caldea i Naturlàndia. Si el president del grup parlamentari d'SDP, Jaume Bartumeu va considerar que la mesura és «una operació de maquillatge» que dóna un tracte de favor a certs sectors estratègics, com el de les estacions d'esquí, però representa un greuge comparatiu per a l'hoteleria i el comerç, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va admetre que «reduir l'IGI als altres dos sectors estratègics, l'hoteleria i el comerç, no és possible perquè l'impacte en els ingressos de l'Estat no seria suportable». Cinca va defensar que «hem de considerar d'on venim i que als països d'on prové la majoria del nostre turisme la pressió fiscal és molt més elevada». I va afegir que «el diferencial de preus depèn de la suma de molts costos i no únicament dels costos fiscals». A la qual cosa, Bartumeu va respondre que «caldrà veure el final de l'equació perquè dos punts per sota del 4,5%, representen un 50% menys per a les arques de l'Estat».

Un argument que va voler contrarestar la consellera general demòcrata, Meritxell Mateu, adduint que «la temporada passada les estacions d'esquí van recaptar només l'1%, i el 2,5% representa un increment del 150%». La consellera va ometre però, que havien passat del 4,5% de la temporada 2012-2013 a l'1%, d'aquesta última temporada i que en canvi, els preus dels forfets, si bé no van augmentar, tampoc van baixar, tal com va criticar al seu dia el sector hoteler.

Sigui com sigui, Bartumeu va insistir en que «és naïf pensar que la reducció de l'IGI repercutirà en una rebaixa del preu final als consumidors» i va afegir que «no abaixaran el preu del transport públic i es quedaran tan amples». Cosa que va aixecar la reflexió entre les files del Govern i dels consellers generals, sobre la necessitat de que els sectors beneficiats per l'IGI reduït rebaixin, o almenys mantinguin els preus de venda al públic el 2015. Cinca, va advertir que «haurem d'estar atents i actuar en conseqüència si no és així».

rerafons polític / No obstant això, Bartumeu va lamentar que cedint a alguns grups de pressió –en especial el sector de l'esquí– el Govern dóna avantatge a determinats sectors que han «aconseguit desvirtuar l'impost i crear desigualtats entre els contribuents». Una observació, però, que no va ser recollida per cap conseller de la majoria parlamentària, ni pel propi Govern. En canvi, no hi va haver pràcticament debat sobre de l'aplicació del mateix tipus d'IGI reduït als serveis i activitats culturals, així com a les obres d'art.

Igi Bancari i ITP/ La nova modificació també canvia el model d'IGI bancari fins ara en vigor, per solucionar el «menyscapte» de cinc milions d'euros que es va produir durant el primer any d'aplicació. Sobre la modificació de l'IGI bancari, Cinca va explicar que no «repercutirà sobre l'usuari final perquè es manté el tipus i l'única cosa que canvia és l'IGI suportat» – o sigui deduïble– «del qual se'n limita la quantitat a un màxim del 10%». També va afegir que les entitats només podran deduir l'IGI suportat pertinent a l'activitat gravada. Cal recordar que en el primer exercici van fer deduccions molt importants gràcies a operacions immobiliàries.

Finalment, el text aprovat també modifica els percentatges de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) per compensar la pèrdua d'ingressos dels comuns amb l'entrada en vigor de l'IGI. Els comuns percebran la totalitat de l'IGI aquest any per compensar-los i a partir de l'any que ve el 3% de totes les operacions que es facin entre persones jurídiques que és el marc d'aplicació de l'impost. Aquestes dues modificacions també van ser criticades pels socialdemòcrates que no hi van donar suport en considerar que la modificació de l'ITP «generarà confusió en fer-se en el marc de la Llei de l'IGI» i que l'IGI bancari representarà una pujada de preus als clients. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT