PUBLICITAT

El PIB per càpita va caure el 2,9% l'any passat situant-se en 22.641 euros

  • La xifra general del país és de 1.904 milions d'euros, el 3,2% menys
  • Sáez pronostica una caiguda de l'indicador també per aquest any
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Ciutadans observen vehicles en venda durant la última edició de la Fira de l'Automòbil. Foto: TONY LARA

El Producte Interior Brut (PIB) d'Andorra de l'any passat es va situar en els 1.904 milions d'euros, segons l'estimació que presenta cada any l'entitat Crèdit Andorrà. Aquesta xifra situa el PIB per càpita del 2009 en 22.641 euros. Tant el PIB general del país com el PIB per càpita van disminuir en relació a l'any anterior. El genèric va caure el 3,2% mentre que el que es calcula en funció dels ciutadans va caure el 2,9%.

Aquest càlcul del PIB l'elabora des del 1980 el professor d'Economia Política i Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona, Xavier Sáez, i ha estat publicat al recull de dades i indicadors socioeconòmics del 2009 elaborat per l'entitat bancària i titulat Andorra'09: el país en xifres. Les estimacions de Sáez s'obtenen en base a les variacions del nombre de treballadors, el nombre de visitants, les importacions, i els indicadors del consum del país. L'economista va explicar a l'ANA que es tracta d'una estimació "conservadora i prudent", i tot i que la xifra té un marge d'error, dóna una bona indicació de l'evolució de l'economia andorrana. El PIB andorrà va arribar al màxim històric el 2007, arribant gairebé als 24.000 euros per càpita, i el 2008 es va observar la primera baixada significativa, molt similar a la del 2009.

El PIB per càpita va registrar una reducció del 2,9% respecte al 2008, menor que el PIB global perquè la població del país va baixar. Sáez també va apuntar que si la població andorrana està sobrevalorada, tal com indiquen els censos comunals, això comporta que el PIB per càpita real "podria ser sensiblement més alt" dels 22.641 euros que s'estimen.

Els càlculs de Sáez són lleugerament més pessimistes que els de la Cambra de Comerç, que la setmana passada van situar el PIB andorrà en 2.530 milions d'euros. La diferència amb l'any anterior, però, es més agrejudada segons els pronòstics de la Cambra: el 6% negatiu.

Tots els indicadors econòmics en els quals es basa l'estimació del PIB que publica Crèdit Andorrà van disminuir l'any passat, i continuen en aquesta línia aquest any. Per aquest motiu, Sáez considera que aquest 2010 probablement continuarà la tendència a la baixa del PIB. De fet, l'economista català no es mostra optimista davant de les veus que apunten que la crisi ha tocat fons, i creu que l'economia "no remuntarà fins d'aquí a un parell d'anys".

MÉS CAIGUDA QUE A EUROPA
Sáez també va posar de manifest que la disminució que ha experimentat el PIB andorrà és superior a la majoria de països d'Europa, ja que la capacitat que té Andorra per fer polítiques públiques d'expansió de la demanda "és molt limitada".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT