PUBLICITAT

ApC rebutja el pressupost i proposa fer un govern d'unitat

  • Bartumeu, sorprès perquè Nomen no presentar cap contraproposta als comptes de l'Executiu
  • El Govern presentarà el projecte de llei del Consell abans del 31 d'octubre, tal com marca la llei
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


21092010_apc
El número dos d'ApC, Josep Maria Bringué, i el líder de la plataforma, Eusebi Nomen, arriben a la reunió amb el Govern, aquesta tarda. Foto: TONY LARA
El grup parlamentari d'Andorra pel Canvi ha expressat al Govern que no pot votar un pressupost 'amb el forat que comporta' i ha proposat crear un govern d'unitat que dugui a terme una reforma estructural que permeti elaborar un pressupost amb menys despesa. De la seva banda, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha lamentat que ApC no els hagi presentat cap contraproposta referent al pressupost, i s'ha mostrat partidari d'intentar un cop més formar un govern d'unitat 'de manera paral·lela', tot i que considera que no hi ha temps per fer una reforma estructural i un nou pressupost 'del no res'. Per tant, ha indicat que el Govern presentarà el pressupost abans de finals d'octubre com és la seva obligació.

La reunió que han mantingut aquest dimarts el Govern, el grup parlamentari socialdemòcrata i el grup parlamentari d'Andorra pel Canvi ha suposat un pas enrere pel que fa a les possibilitats que ApC doni suport al pressupost del 2011. De fet, el president del grup, Eusebi Nomen, ha assegurat que no votarà un dèficit de 105 milions d'euros al que, segons ell, se li ha de sumar el cost de les grans obres que s'hauran de pagar durant l'exercici, i 100 milions més de deute. Precisament en relació a aquesta afirmació, el ministre d'Economia i Finances, Pere López, considera que Nomen 'confon els conceptes i els calendaris de manera greu', ja que suma el dèficit amb l'emissió de deute públic que no serà nou endeutament sinó una cancel·lació de pòlisses, i les grans obres que ja estan computades en el deute del Govern però que no s'han d'incloure en el dèficit.

Segons ApC, la solució passa per crear un govern d'unitat o de concertació, una proposta que ha fet al Govern 'per evitar les eleccions anticipades'. Nomen ha destacat que el debat no és si pressupost sí o pressupost no, sinó 'si seguim amb un govern de partit o amb un govern d'unitat', que hauria de tirar endavant unes 'reformes estructurals dures' per aconseguir que el pressupost del 2011 redueixi la despesa a 350 milions d'euros, el del 2012 a 325, i el del 2013 a 300 milions d'euros.

Tal com ha explicat Nomen, les reformes que proposa passen per dinamitzar l'economia, revisar el calendari d'obra pública, revisar la duplicitat de serveis entre les diferents administracions, i no descartar la possibilitat de revisar els llocs de treball de l'administració.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha lamentat que ApC no hagi passat de 'l'estadi dels discursos i les declaracions retòriques a les concrecions', i que no hagi presentat una contraproposta ni com es concretaran les reformes estructurals. Tot i això, Bartumeu ha recordat que la proposta de govern d'unitat, que 'situa l'escenari en un altre àmbit', no és nova i que sempre ha estat damunt la taula. En aquest sentit, s'ha mostrat disposat a parlar-ne, tot i que el grup parlamentari reformista també hi ha de dir la seva, i creu que serà positiu a l'hora de treballar en actuacions de reforma estructural.

Així doncs, Bartumeu ha indicat que 'l'escenari de tramitació del pressupost és el que és' i que el seu procés d'elaboració continua. També ha afegit que 'una reforma estructural necessita mesos per 'vertebrar-se', i que un pressupost no neix del no res', ja que està basat sobre les xifres reals, i les despeses depenen de les obligacions contractuals que té el Govern. Bartumeu tampoc s'ha mostrat disposat a fer taula rasa ni a renunciar que el pressupost contempli la línia política de benestar social que defensa el seu partit

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT