PUBLICITAT

Els impulsors d'Andorra Regenera es constitueixen com a associació

  • FEDA i l'UdA s'adhereixen al projecte liderat per Maria Reig i la CEA, i que preveu estar enllestit aquesta tardor
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els impulsors de l'Andorra Regenera, amb Reig i el president de la CEA, Xavier Altimir, al centre. Foto: ANA / N.M.

El projecte Andorra Regenera, impulsat per patronals, el sector de la construcció i també particulars, segueix avançant en el seu objectiu d'instaurar un nou model urbanístic al país per rehabilitar l'hàbitat urbà i fer-lo més atractiu. Els darrers mesos s'han accelerat les reunions i ja hi ha acord perquè aquest juliol Andorra Regenera esdevingui una associació. S'està ultimant l'esborrany dels estatuts i ja està preparada l'acta fundacional.

Un cop Andorra Regenera esdevingui associació, els seus impulsors confien poder presentar en societat al setembre el document definitiu del que representa aquest projecte per tal de poder començar a treballar ja amb edificis del país, públics o privats. Segons va explicar fa uns mesos un dels membres de la nova associació, Josep Maria Comes, l'objectiu és establir un model de certificació amb indicadors que valori diferents aspectes de sostenibilitat, urbanisme, eficiència i riscos laborals, entre d'altres.

De moment l'associació la constituiran el Col·legi d'Arquitectes, el d'Enginyers, la Condeferació Empresarial de Treballadors (CEA), l'Associació de Contractistes d'Obres (Acoda), la Universitat d'Andorra i també persones implicades a nivell individual, com l'empresària Maria Reig i també persones vinculades al sector de la construcció.

La participació de la Universitat d'Andorra en aquesta associació respon a la voluntat que en un futur, quan el projecte ja estigui assentat, s'ofereixin formacions per potenciar i millorar els projectes de rehabilitació.

ESTUDI ECONÒMIC / A banda d'aquest treball per tancar el document definitiu que englobi el concepte Andorra Regenera, els seus impulsors han encarregat, en paral·lel, un estudi per determinar els impactes i costos econòmics que la iniciativa representarà per a l'economia andorrana. És a dir, quins beneficis pot aportar l'aplicació de l'Andorra Regenera, segons expliquen els seus impulsors.

En paral·lel, també s'està treballant amb simulacions d'algunes zones concretes, a demanda dels propis comuns. Ja han fet peticions els comuns de Sant Julià de Lòria, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. De moment, però, no hi ha res ferm ni tancat que es pugui tirar endavant.

De fet, ja el passat febrer els impulsors d'Andorra Regenera van presentar la iniciativa als cònsols. Va ser llavors quan es va demanar als comuns que proposessin un edifici o espai poc habilitat urbanísticament i al qual s'hi pogués aportar solucions amb aquesta certificació. Una certificació que confien que, en un futur, pugui ser exportable fora de les fronteres andorranes.

Cobertes amb zones verdes / Alguna de les aplicacions que pot tenir el Regenera en urbanisme i eficiència energètica és la millora de la connectivitat dels aparcaments, de les cobertes o de les plantes baixes dels edificis.

Pel que fa a les cobertes dels edificis, que actualment no tenen un ús si són de pissarra, els impulsors del projecte asseguren que si fossin planes i s'hi posessin zones verdes podrien donar una millor climatologia i aprofitar més l'espai, a més d'embellir-les. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT