PUBLICITAT

La Llei per a la sanitat dels fronterers manté el consens després d'esmenar-se

  • Batalla celebra l'avenç en la matèria tot i que es tracta d'un col.lectiu "molt concret"
  • Ordeig, també satisfet, posa l'èmfasi en l'elevat grau de consens assolit
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Professionals de l'àmbit sanitari, a l'interior de l'Hospital de la Seu d'Urgell. Foto: ACN

Després que no s'hagin presentat esmenes a la totalitat al Projecte de llei d'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de la Salut, en la línia d'un text que fins al moment ha anat prosperant de manera conjunta i prosperada, l'articulat afronta ara el seu tràmit final amb vistes a l'aprovació, prevista per a aquest estiu com un dels últims grans textos abans dels comicis autonòmics. De fet, fins i tot les esmenes referents a la sanitat dels fronteres han estat pactades entre tots els grups al Parlament, un fet que va celebrar tant l'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, com el portaveu del PSC-Progrés, Òscar Ordeig. Mentre que Batalla, ponent per part de CiU en aquest text, va mostrar-se aquest cap de setmana "satisfet" pel fet que "s'estigui tirant endavant quelcom que afecta un col.lectiu molt concret com són els fronterers, cosa que no és gens fàcil", Ordeig va compartir aquest sentiment i va destacar el consens aconseguit per part de totes les formacions al Parlament.

Pel que fa a la primera esmena, s'ha addicionat una nova lletra a l'apartat primer de l'Article 2 que fa referència als titulars del dret a l'assistència sanitària. En aquest sentit, s'incorporen en aquest capítol "les persones empadronades en qualsevol dels municipis de Catalunya que tinguin la condició de treballadors en un altre Estat, en virtut dels reglaments comunitaris o de convenis internacionals de Seguretat Social, així com els seus beneficiaris".

A més, una segona esmena, de modificació, canvia la disposició addicional tercera fins al punt que estableix com l'assistència sanitària dels empadronats a Catalunya que treballin fora d'Espanya, la Unió Europea i l'Espai Econòmic Europeu, així com "els familiars que en depenguin", poden veure reconeguda "de manera col.lectiva mitjançant l'establiment de convenis amb les entitats gestores del sistema de protecció sanitària i social de l'estat on treballin" la seva cobertura. Finalment, una tercera esmena d'addició incorpora a l'exposició de motius "les persones que siguin membres de congregacions religioses", així com "el col.lectiu de treballadors transfronterers".

EN ESPERA DEL TEXT FINAL
Batalla va informar que la ponència encara no ha estat votada, tot i que ja s'ha assolit l'esmentat acord en les esmenes, de manera que tots els grups que han participat de les mateixes treballen en la comissió, que consta de cinc ponents, per tal que el text arribi al ple "cap al juliol", aproximadament. Des de PSC-Progrés es va recordar com l'Avantprojecte de llei va ser proposat per la consellera de Salut, Marina Geli, tot i que Batalla ve recordant des de fa mesos que l'impuls inicial s'ha donat des de CiU. En qualsevol cas, abans de la tardor s'espera que el problema sanitari dels fronterers sigui cosa passada. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT