PUBLICITAT

Martí: «Ja no tenia sentit allargar més la legislatura»

  • El cap de Govern anuncia eleccions per a l'1 de març i la dissolució del Consell General per demà
  • Justifica la data perquè permetrà al nou Executiu tenir 2 mesos abans de l'aturada parlamentària
CLARA GARNICA /J.R. BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Toni Martí, durant la compareixença per informar de la convocatòria d'eleccions, ahir a la tarda a la sala de premsa de l'edifici del Govern. Foto: TONY LARA

Era un secret a veus, que ahir es va confirmar de manera oficial. Andorra anirà a les urnes el proper 1 de març. Aquesta és la data escollida pel cap de Govern, Toni Martí, la qual havia comunicat dimarts al copríncep francès, François Hollande, i que ahir va informar als presidents dels grups parlamentaris. Avui serà el torn del copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, a qui també li comunicarà que demà mateix sortirà publicat al BOPA la dissolució del Consell General. Així doncs, ja es pot dir que ens trobem en plena cursa electoral, una cursa que al parer del cap de Govern no era lògic seguir dilatant. «Andorra està immers en un procés de canvi que no es pot aturar, no podem perdre temps», va exposar Martí, afegint que, a data d'avui, «ja no tenia sentit seguir allargant la legislatura».

El mandatari taronja està convençut que aquesta és la data idònia, per la seva proximitat però també perquè facilitarà la tasca del Govern entrant. I és que quan ells van accedir a l'Executiu «no vam tenir temps» de treballar abans del període d'entre sessions de l'estiu. Ara, i si se segueixen els terminis que estableix la pròpia llei, la formació del Govern i la constitució del Consell seran una realitat el mes de maig, de manera que tindran «dos mesos per poder treballar».

A banda de la data de les eleccions, Martí va ser molt reiteratiu en una altra, la del proper dijous 22 de gener, a les 12 del migdia. És el darrer moment que tindran les forces polítiques per poder presentar les seves candidatures, siguin nacionals o parroquials.

A partir d'aquí, la següent data a retenir en la memòria és el 15 de febrer, dia d'inici oficial de la campanya electoral, la qual s'allargarà fins divendres 27 de febrer. Dos dies després, i amb una jornada de reflexió entremig, se celebraran uns comicis on molt presumiblement s'hi trobaran Demòcrates per Andorra, el Partit Socialdemòcrata, Socialdemocràcia i Progrés, Liberals d'Andorra i, sigui amb algú o en solitari, els Verds.

A tots ells va demanar que continuïn amb les reformes que s'han endegat durant aquesta «legislatura complexa» (especialment les negociacions amb la Unió Europea i l'IRPF), perquè aturar-les o dilatar-les en el temps representaria una «involució» pel país.

Sense sorpreses / Martí va assegurar que la notícia no va causar «cap classe de sorpresa» als grups parlamentaris. I va justificar haver-ho fer abans d'avui, dia de l'aprovació del pressupost al Consell General, per un tema de «cortesia parlamentària» .



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT