PUBLICITAT

El documental 'Esteve Albert...' clou les activitats d'homenatge

  • El Teatre Comunal de la capital acull la projecció
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Albert Esteve durant la presentació del documental, ahir a la tarda al Teatre Comunal d'Andorra la Vella Foto: ana / g. l. t.

El Teatre Comunal d'Andorra la Vella va acollir ahir la projecció del documental Esteve Albert, el creador de somnis. El treball, realitzat per Rubén Carcellé, Xavi Fajardo i Ràdio i Televisió d'Andorra, amb la col·laboració del Ministeri de Cultura, recull el llegat del polifacètic artista i promotor cultural de Dosrius, i se centra, en bona part, en la tasca realitzada per tal de recuperar el Pessebre Vivent d'Engordany. Aquesta projecció ha estat l'últim acte de l'any Esteve Albert, que ha homenatjat els cent anys del seu naixement.

Esteve Albert, el creador de somnis és el nom del documental que han realitzat Rubén Carcellé, Xavi Fajardo i Ràdio i Televisió d'Andorra, i que es va projectar ahir. Durant gairebé vint minuts, el treball explica qui era Esteve Albert i rememora la tasca que va realitzar, tant des de la seva vessant artística com des de la de promotor cultural.

L'obra, que ha comportat un any de feina als seus autors, recull el testimoni de cinc persones properes a Albert, entre d'altres el seu fill. A nivell gràfic, el documental es complementa amb imatges d'època extretes de l'Arxiu Nacional i de la Fundació Valentí Claverol.

el Pessebre Vivent / Tot i no deixar de banda altres projectes importants de la seva trajectòria, com ara el Retaule de Sant Ermengol, el documental fixa força l'atenció en la creació del Pessebre Vivent d'Engordany. Així doncs, Carcellé va posar de manifest que el treball «aporta el punt de vista de les persones que ho van viure de prop i saben l'emoció i els canvis que va suposar per a un indret on fa 50 anys no hi havia gairebé diversió».

En aquest sentit, va recordar que el Pessebre Vivent va ser «una proposta d'oci i cultural, i un projecte engrescador per a tot un poble». El documental, precisament, permetrà aportar «aquest grau de testimonis que farà que d'aquí uns anys la gent pugui conèixer aquestes persones i saber com es va viure i va perdurar en la història aquella emoció de fa 50 anys».

En relació a Esteve Albert, Carcellé va admetre que realitzar aquest treball li ha permès «descobrir una figura que per a mi era desconeguda», així com «enamorar-me d'aquest caràcter, d'aquest saber fer» i «trobar l'exemple d'una persona que avui en dia faria falta tenir-ne més».

suport del Ministeri / El documental ha comptat amb el suport del Ministeri de Cultura. El seu titular, Albert Esteve, va destacar que la projecció d'ahir és «l'últim acte oficial, entre cometes, ja que tots els que tenim sensibilitat pel personatge, crec que el seguirem intentant homenatjar». En aquest sentit, va afegir que «tenim els seus escrits, però ara quedarà un document gràfic per a la posteritat» per tal de recordar «aquest activista cultural polifacètic que era l'Esteve Albert», informa l'ANA.

D'altra banda, Esteve va anunciar que, en breu, possiblement aquest proper mes de febrer, Correos emetrà un segell commemoratiu del centenari del naixement d'Esteve Albert.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT