PUBLICITAT

Almacelles, centre de referència per a pacients andorrans de salut mental

L'objectiu és aconseguir la màxima autonomia per al pacient, i la reincersió social i laboral

Almacelles signatura
Almacelles signatura | ANA / M.T.
El Centre Assistencial Sant Joan de Déu d’Almacelles i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) van rubricar ahir en paper l’acord de col·laboració que facilita que els pacients adults de salut mental d’Andorra, amb patologia subaguda o crónica, puguin ser tractats en el centre almacellenc.

Es tracta d’una institució que disposa d’una extensió de 15 hectàrees, amb 250 pacients i que Lluís Burgués, director general del SAAS, ha qualificat de «petit poble», ja que compta amb diferents edificis, un centre de treball, i diferents facilitats per tal que els malalts puguin fer una vida el màxim d’autònoma possible i es puguin reinserir social i laboralment.
Burgués explicava que «en l’actualitat hi ha una quarantena de pacients adults de salut mental que estan institucionalitzats en diversos centres fora d’Andorra i s’ha arribat a aquest acord amb Almacelles per tenir un sol centre de referència, tot i que no serà l’unic».  
El director general del SAAS també va exposar que «fins ara, en cada moment  i en funció de cada pacient i de la disponibilitat dels centres de referència en què treballaven normalment  el SASS, es triava el recurs adient per a cada persona. Això portava alguna incongruència, degut a que hi ha hagut casos de persones amb un mateix tractament  durant 2 i 3 anys que anàven a centres diferents». Finalment, Burgués va anunciar que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària està negociant amb la CASS les tarifes d’hospitalització amb el Centre d’Almacelles. També va destacar la feina del centre d’Almacelles en matèria d’inserció laboral i va explicat que «s’haurà de pactar que els pacients d’Andorra puguin seguir programes específics que els puguin servir per reinserir-se laboralment al país, tenint en compte les especificitats del mercat de treball..

Pere Vallribera, director del Centre Assistencial d’Almacelles, va desgranar les virtuts i els punts forts del centre: «Portem 50 anys de reconeguda feina i de gran tradició en tractaments mentals. Som un centre d’excel.lència amb aquest tipus de persones i el nostre gran objectiu és la reinserció professional i social  dels pacients». 

Per la seva banda, Josep María Casals, director general de Salut i Benestar va assegurar que «el futur pla de salut mental, que esperem estigui enllestit en un any, haurà de determinar quines són les estructures que avui no té Andorra i que s’haurien de crear» Casals va explicar que «els casos que requereixen d’una institució com la d’Almacelles són molt pocs i específics a Andorra, i que precisament aquest motiu impedeix crear al país estructures especialitzades.» En aquest sentit, Casals va senyalar que «una de les prioritats del pla de salut mental també és veure quins incentius fiscals es poden oferir a les empreses que contractin persones amb discapacitats, tenint en compte que el nou marc fiscal tot just s’està implantant.

El responsable de la província d’Aragó de l’Ordre de Sant Joan de Déu, José María Fonseca, es mostrava satisfet per l’acord al què s’havia arribat i destacava que «des de l’Ordre busquem sempre el benestar de les persones, especialment de les més vulnerables, i ens omple d’orgull que Andorra ens hagi escollit perquè, a partir d’ara, siguem companys de camí i de vivències. Treballarem conjuntament pel be dels ciutadans més necessitats». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT