PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

DA proposa noves fòrmules de transferències als comuns

Els demòcrates consideren que cal anar més enllà dels paràmetres demogràfics i territorials

Per JOSEP ROMERO

Gilbert Saboya i Carol Puig, candidats territorials de la llista de Sant Julià de Lòria, al costat del Ministeri d’Educació a la parròquia lauredià, ahir.
Gilbert Saboya i Carol Puig, candidats territorials de la llista de Sant Julià de Lòria, al costat del Ministeri d’Educació a la parròquia lauredià, ahir. | Emilio Prenas
demòcrates per Andorra es mostra partidari de variar els criteris que fins ara s’han fet servir des del Govern per transferir diners als comuns i que principalment tenien en compte paràmetres com ara la demografia i el territori. Així les set corporacions del Principat reben més o menys diners en funció del nombre d’habitants i de l’extensió del territori. 
 
El candidat territorial de DA per Escaldes-Engordany, Miquel Aleix, es va manifestar partidari ahir que a aquesta fòrmula s’afegeixi un altre criteri com pot ser el turístic donat  que «una determinada infraestructura parroquial pot tenir un atractiu nacional». Aleix va reconèixer que «no hem sabut vendre bé» la llei de modificació de la Llei de transferències comunals que finalment es va aprovar pel Consell General just abans de finalitzar la  legislatura.
 
El número dos de la candidatura escaldenca, Vicenç Mateu, per la seva part, va argumentar que caldria anar un pas endavant i aconseguir que es destinin  menys recursos econòmics per a inversions donat que en els darrers anys «molts diners han anat a finançar infraestructures».
 
Tanmateix la formació taronja creu que s’ha d’aconseguir el màxim consens possible entre tots els grups parlamentaris per una major simplificació dels tràmits i, alhora, tenir una més gran racionalització de la despesa pública. Per a Aleix la línia a seguir passa de manera necessària per «una política de pactes entre comuns, cònsols i administracions implicades» que, a més, clarifiqui quines són les competències de les corporacions i les del Govern per tal que no es puguin produir possibles disfuncions. Una actitud dialogant que repercutirà en un servei ciutadà «més eficaç i eficient», va concloure. 

Educació
 
D’altra banda,DA té previst aprovar una llei del cos especial d’educació que pretén ser una eina bàsica per revaloritzar la professió, establint de forma clara la seva estructuració i la carrera professional. La candidata de la llista nacional, Ester Vilarrubla va indicar que la llei preveu regular un seguit de normatives per al professorat i recollir les seves característiques a nivell de recursos materials, humans i organitzatius. Va insistir que als docents se’ls ha de capacitar professional i humanament, «ja que han de ser un exemple social». Vilarrubla va afirmar que «la llei és un marc legal idoni» per desplegar la figura de l’eventual. De cara a la propera legislatura es començarà a reduir mesuradament i de forma contínua el nombre d’eventuals al cos d’educació. Així, aquests professionals aconseguiran una estabilitat laboral.

Model energètic
 
DA vol definir un model energètic per al país per reduir la dependència energètica de l’exterior xifrada actualment en un 85%. La seva proposta passa per fomentar les energies renovables i les  xarxes de calor, potenciant el sector de les mini centrals hidroelèctriques, fomentant el vehicle elèctric i el transport públic col·lectiu.
 
Un model que pretén fomentar mesures d’estalvi i eficiència, apostant per l’ús de fonts d’energies renovables i fomentar el desenvolupament energètic en el que participi tant el sector públic com el privat, el que «ajudarà a generar oportunitats de negoci i llocs de treball», segons va indicar el candidat de la Massana, David Montané.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT