PUBLICITAT

Pintat proposa una auditoria del model sanitari sense retallades

El cap de la llista nacional de Ld’A creu que el SAAS ha de dependre de la CASS

Pintat i Joan Carles Camp a la plaça de l’hospital.
Pintat i Joan Carles Camp a la plaça de l’hospital. | Tony Lara
Liberals d’Andorra encarregaria en cas de governar una auditoria sobre el funcionament del sistema sanitari i treuria al SAAS la seva condició de parapública per convertir-lo en una entitat depenent de la CASS. Així ho va explicar ahir el candidat a  cap de Govern, Josep Pintat, en unes declaracions que va fer a la plaça de  l’Hospital de Meritxell.
L’excònsol de Sant julià va admetre que la crisi econòmica ha tingut un fort impacte en l’economia i ha provocat retallades en els serveis i les prestacions. L’objectiu dels liberals, va explicar és aconseguir que «les persones tornin a ser el centre en la sanitat i no siguin tractades com un simple número». Pintat va lamentar la transformació que, segons ell, ha fet que un model sanitari que estava inspirat en el francès, ara ho estigui en la Seguretat Social espanyola, «que no s’adapta a les necessitats dels nostre país». El cap de llista de Ld’A, que ha mantingut contactes amb metges i personal sanitari, ha pogut constatar al llarg de la precampanya electoral «deficiències en el funcionament de la sanitat, fins el punt que des del Col·legi de Metges ens han assegurat que aquest sistema no és viable; hi ha una manca clara de diàleg entre els diferents prestadors de serveis».
Pintat va lamentar la reforma de la CASS que es va fer per consens dels partits polítics amb la llei del 2008, i va anunciar que en cas de governar revisarà aquest text. «Volem retornar al sistema anterior quan la CASS funcionava amb el model francès i es basava en un sistema de capitalització de punts». El candidat liberal va recordar que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) havia situat Andorra en el quart lloc, «i creiem que aquesta qualitat en els serveis s’ha vist malmesa per un triumvirat que formen el ministeri, la CASS i el SAAS». La proposta liberal passa per una optimització dels recursos i evitar que diners de l’erari públic serveixen per a la seguretat social, «que ha de ser viable per si sola», va comentar Pintat.
L’excònsol lauredià no va evitar crítiques al SAAS. Va manifestar que després de parlar amb metges i infermeres, aquests han mostrat el seu descontentament amb la gestió interna de l’hospital, i va lamentar que el pacient «quedi ensorrat en tràmits administratius en comptes de trobar solucions al seu problema».
De manera més contundent va insistir que «amb aquest sistema no poden continuar; hem d’anar a una reorganització i a un lideratge del Ministeri de Salut». Pintat va lamentar que malgrat hi hagi un equip de traumatòlegs potent «es fan menys intervencions i la gent no s’hospitalitza a Andorra». Pintat es va mostrar partidari de respectar els drets dels afiliats però «canviar el sistema de cotització dels punts amb uns altres paràmetres i un sostre». Això sí, va descartar un increment de les cotitzacions i retallar prestacions: «No es pot demanar més esforç en un moment en què s’ha introduït la imposició directa».

Majoral assegura que cal aplicar un IGI reduït als comerços
El cap de llista de la candidatura de Liberals d’Andorra+Unió Laurediana, Josep Majoral va assegurar ahir que una de les mesures que caldria aplicar al comerç és «la demanda d’un IGI reduït per a aquells comerços que han vist incrementada la pressió fiscal amb el desplegament d’aquest impost». Els cinc membres de la llista van fer una passejada pels carrers de la parròquia on van visitar alguns comerços. Liberals d’Andorra considera que el comerç és un pilar estratègic de la economia nacional i més enllà de la modificació de la Llei dels horaris comercials, creu que el sector espera mesures per reactivar-se. Majoral va recordar que a Sant Julià de Lòria, el comú ha esmerçat molts esforços amb tot un calendari de fires durant tot l’any que «han donat vida als petits comerciants i han atret nombrosos visitants». Majoral va continuar dient que «no és suficient, calen mesures com ara modificar la Llei d’arrendament per estimular l’obertura de comerços». A més, els liberals s’han compromès a donar suport a l’aprenentatge dels oficis vinculats al comerç a través de la Formació Professional, plans docents a la universitat i pràctiques en empreses per part dels alumnes. Igualment, crearan a internet el portal Comerç d’Andorra perquè tothom pugui conèixer la gran oferta comercial del país.

Riberaygua critica que hagi dilacions en temes burocràtics
La número dos de la candidatura territorial de Liberals d’Andorra per Escaldes-Engordany, França Riberaygua, va tocar ahir alguns temes en matèria de benestar. Riberaygua va mostrar-se força crítica per les dificultats amb què es troben, «sobretot els nens i la gent gran» a l’hora de poder transmetre un problema seu a Govern.
La candidata ho va voler il.lustrar amb exemples reals i dels que tenia constància. «Una persona gran amb una pensió molt petita per poder accedir als ajuts ha d’omplir tres dossiers diferents, un a la CASS i dos a Govern. No s’entén aquesta duplicitat»
Riberaygua va explicar que un nen també patia, actualment, aquest tipus de retards i de filtres a l’hora de buscar algú que tracti un cas seu: «Si un nen té un problema a un centre escolar s’avisa a Govern i poden passar dos mesos fins que la família tingui qualsevol resposta, que arribi l’ajut social o qualsevol persona que es preocupi del cas. Creiem que és absolutament inadmissible que passi això».
A més, la número dos de Ld’A per Escaldes-Engordany, assegura que «s’han d’adaptar tots els casos i respondre a les urgències com ha de ser. És a dir, amb rapidesa»
 França Riberaygua insistia en que «no es pot acceptar que hi hagi tantes dilacions per temes burocràtics. És evident que no té sentit i que això no pot ser»
Per la candidata Liberal, la sol·lució a aquest conflicte passa per la finestra única. És a dir, haver de passar un sol tràmit i que un cop arriba a Govern, el cas es pugui centralitzar. Per a cada persona, només un dossier per omplir tots els problemes que ell o ella tingui.
Demanem “més agilitat a l’hora de fer els tràmits” i ajudar , i molt ràpid, a les persones ja que per ells, omplir aquetss dossiers és una feina molt feixuga.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT