PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Junts vol augmentar la cotització per assegurar les pensions

López aposta per un futur model d’economia verda

Per El Periòdic

Rosa Gili, David Rios i Pere López, conversant durant la trobada d’ahir.
Rosa Gili, David Rios i Pere López, conversant durant la trobada d’ahir. | Tony Lara
El líder de la coal·lició progressista d’esquerres, Pere López, va ser l’únic dels candidats a cap de Govern que ahir va reconèixer, en el transcurs del col·loqui organitzat pel Cercle d’Economia on es va trobar amb els líders de DA, SDP i amb número dos de Ld’A, la intenció d’augmentar lleugera i progressivament les cotitzacions. L’objectiu d’aquesta mesura és, a llarg termini, estabilitzar el sistema de pensions del Principat.

Responent a una qüestió del públic assistent a la reunió, López va ser l’únic que va admetre que, en cas d’assolir una posició capdavantera al Consell General, preveu augmentar el percentatge de les cotitzacions dels treballadors: un 1% al 2016 i un altre 1% al 2017. La finalitat d’aquest increment és apropar el nivell de les cotitzacions d’Andorra (12%), a la mitja de l’OCDE (19,6%). D’aquesta manera, l’aliança assegura que garantitzaria que tothom qui hagi cotitzat més de 20 anys a Andorra percebi una pensió superior al 50% del salari mínim i la quantia total o superior al sou base en cas d’haver cotitzat durant més de 40 anys.
 
Durant la trobada, López va desglossar altres propostes de caire econòmic del programa confeccionat en conjunt pels quatre partits que formen la coalició progressista i que han d’ajudar a «diversificar el teixit empresarial del país». Entre aquestes s’inclou l’aposta per un model d’economia verda. Segons va indicar, «Andorra utilitza molta energia i en produeix molt poca», el que provoca el dispendi de grans factures a l’estranger. Segons l’agrupació d’esquerres, la solució a aquesta mancança passaria per l’increment de la producció pròpia d’energia, fent una gestió adequada de la seva eficiència. A més, va presentar tres maneres de generar «més energia de forma renovable» a nivell nacional: «energia fotovoltaica, energia transformada a partir de biomassa i també energia eòlica». A partir d’aquests àmbits de producció energètica, «a quinze anys vista seria un referent internacional de polítiques mediambientals».
 
El cap de llista de Junts va recordar la proposta de crear «un Pla Integral d’Atenció a la Dependència», el que generaria més «qualitat de vida i la creació de llocs de treball». També va recordar la voluntat de reactivar el comerç a partir de mesures com el descens de les comissions que perceben les entitats bancàries quan es realitza una compra a través de targetes de crèdit i que va en detriment dels beneficis del venedor. A més, va posar sobre la taula la possibilitat de fer una llei de l’emprenedoria per afavorir l’obertura de nous negocis, creant un marc legal i afavorint els nous empresaris amb bonificacions fiscal.
 
La incentivació de treball conjunt entre els sectors públic i privat a través de consorcis, va ser un altre dels punts que van sortir a col·lació durant l’exposició del número u de la coalició progressista. López va expressar la necessitat de legislar en aquest àmbit per tal d’impulsar projectes estratègics per l’economia del país, com podria ser l’impuls d’un heliport o una nova estació d’autocars. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT