PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Rècord de participació en la sisena edició del Saló del Videojoc

L’organització amplia la zona d’ordinadors de 25 a 30 aparells en la sala habilitada al Prat del Roure

Per EL PERIÒDIC

Usuaris participant en el torneig online que organitza l’empresa Iutopia a la sisena edició del Saló del Videojoc, ahir.
Usuaris participant en el torneig online que organitza l’empresa Iutopia a la sisena edició del Saló del Videojoc, ahir. | TONY LARA
El Saló del Videojoc va augmentar ahir l’afluència de gamers que buscaven una màquina o un ordenador on poder passar-ho bé amb els seus jocs preferits. Com comentava l’organització, l’afluència de joves en l’acte va ser major que la d’altres edicions, «a dia d’avui està assistint més gent que els anys anteriors». 
 
Per aquest motiu van decidir ampliar la zona dels ordenadors, aquesta va passar de tenir 25 a 30 aparells. Degut també a que l’empresa Iutopia va posar en marxa el joc d’estratègia League of Legends, un joc per equips en el que es juga online un contra altres. L’èxit va ser tant que es va haver d’ampliar el nombre de places el primer dia degut a l’elevada demanda d’usuaris que volien participar en el torneig. Aquest èmfasi pels videojocs però, no només es veu en el Saló. Cada cop més joves i infants s’introdueixen de ple en els mons virtuals i les noves plataformes. No és d’estranyar doncs que es trobin amb més freqüència nens i nenes utilitzant aparells electrònics amb absoluta facilitat com si d’una senzilla joguina es tractés. Però l’ús d’aquest a edats primerenques pot comportar conseqüències perilloses i de resultats negatius, segons l’estudi Videojuegos y adicción en niños-adolescentes: una revisión sistemática, publicat al 2014.
 
I és que la utilització incontrolada dels videojocs pot suposar un desordre greu en la vida dels nens i adolescents, al principi l’ús d’aquests jocs es fa de forma esporàdica, però el problema comença quan la freqüència augmenta fins a fer-se pràcticament diària. L’estudi ha conclòs que l’ús excessiu dels videojocs es troba associat amb menors nivells d’activitat física, tendint d’aquesta manera a desenvolupar o patir una obesitat tant en la infància com en l’edat adulta. Segons l’estudi, els nens amb més risc de desenvolupar una addicció als videojocs són aquells que no tenen les hores dedicades a jugar controlades pels seus pares.
 
Algunes dades a destacar són que el 80% dels menors juguen als videojocs amb freqüència. Juguen més els nois que les noies, i els caps de setmana, els jugadors dediquen un 42,7% del seu temps a aquests jocs, mentre que entre setmana acostumen a ocupar-ne un 22,3%. El 40% dels adolescents juguen a casa seva i el 20% presenta dependència als videojocs. El 70% d’aquests a més abusa dels jocs virtuals. Característiques com la recerca d’experiències noves, la identitat, la motivació, la capacitat de resolució de problemes i la disposició de jugar, a més del trencament del control parental, afavoreix l’addicció als videojocs. 
 
Un altre factor important i determinant és la publicitat. Han notat que les noves tecnologies i les noves plataformes d’aquests jocs tenen un potencial de creixement econòmic gràcies als anuncis publicitaris. Aquests intenten captar l’atenció dels joves amb temàtiques que responguin als aspectes essencials de la seva vida, com aquesta recerca de la identitat o la carència afectiva tant de familiars com amics. 
 
A més, els nous aparells tecnològics com smartphones o tablets afavoreixen al major ús i consum de videojocs, ja que en faciliten la seva adquisició i ús. En els casos més extrems, els addictes a aquests jocs poden presentar mort cerebral. Així es revelava en un estudi realitzat per la firma de marketing Eguan i la companyia de videojocs asiàtica Giant Interactive, en el que també descobreix que a Xina hi ha més de 100 milions de persones amb aquest problema. L’estudi senyala alguns dels símptomes més destacats d’aquesta malaltia, com són la pèrdua total del autocontrol i la generació d’una dependència irracional als jocs. També posa de manifest que tot i els esforços reguladors que s’estan fent en les regions de Xina, aquesta tendència augmentarà en un futur gràcies a l’arribada de noves consoles i plataformes, no només en els països orientals sinó també en els occidentals. 
 
El fet més perillós és que la majoria dels menors que juguen a aquests jocs virtuals no són conscients dels problemes o conseqüències que poden comportar el seu ús reiterat o la seva addicció negada. Més de la meitat dels enquestats en l’estudi, no reconeixien que estaven desenvolupant una addicció, per a ells tant sols estaven passant les seves hores gaudint d’un joc virtual que els feia gracia i els aportava emocions. Per això és important que els pares conscienciïn als seus fills dels perills que hi pot haver amb un ús abusiu dels videojocs.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT