PUBLICITAT

La febre de la Wi-Fi gratuïta

Les xarxes lliures posen les dades personals a disposició de milers d’usuaris

Wi-FI gratis
Wi-FI gratis | Tony Lara
És curiós com un simple mecanisme de connexió de dispositius electrònics pot establir nivells de felicitat entre la gent. Només un punt d’accés a una xarxa sens fil pot arribar a tenir el poder de controlar, manipular, decidir i, sobretot, influir en la satisfacció i l’alegria de l’individu. Molt semblant a una injecció d’adrenalina. Una dèria centrada, en bona part, en aquesta possibilitat, ja gairebé a cada pam del país, d’accedir a xarxes Wi-Fi sense gratar-se la butxaca. Tot el poder de la xarxa al teu portàtil, a la teva tablet o al teu smartphone i, a sobre, sense pagar.

En coneixem, bàsicament, tres tipus de Wi-Fi gratuïtes que cohabiten a Andorra. En primer lloc, l’opció que ens ofereix diversos establiments del sector de l’hosteleria com ara bars, hotels o centres comercials. Aquest tipus de Wi-Fi gratis t’obliga a crear un compte o obrir-te un correu per poder accedir al servei de franc. També trobem zones on estan els routers totalment oberts i es pot accedir a la Wi-Fi gratuïta sense cap problema i sens introduir cap clau ni haver de fer cap pas previ. I el tercer tipus, o la tercera via, és la que ofereix Andorra Telecom. Al desembre passat la companyia va implantar un sistema que no va acabar de tenir èxit i es va veure obligat a canviar d’estratègia obrint l’accés als usuaris. Aquest va ser el cas de l’eix comercial de les avingudes Meritxell i Carlemany, que la connexió de franc sense fil no permetia, en aquesta primera fase, fer servir altres aplicacions d’internet. El canvi de tàctica d’Andorra Telecom va ser obrir gratuïtament el sistema Wi-Fi de les zones comercials perquè els usuaris puguin entrar a pàgines web i aplicacions fins ara restringides, amb l’afegit d’incrementar la velocitat de connexió. 

Ara bé, la possibilitat de gaudir del caramel que representa tenir servei de Wi-Fi de franc implica fer altres lectures i mirar més enllà. No tot són flors i violes. Cal tenir present, però, que les xarxes Wi-Fi lliures obren una gran porta entre els usuaris i els posseïdors de la xarxa, ja que per aquesta circulen milers de dades de les quals se’n desconeix generalment la propagació. Quan s’introdueix un correu o qualsevol altra informació en una xarxa Wi-Fi lliure de qualsevol establiment, aquest pot veure les dades personals de l’usuari que desitgi. Es pot accedir als contactes, contrasenyes, imatges, missatges o qualsevol altra informació que contingui l’aparell connectat a la Wi-Fi. Fins i tot es poden gravar les trucades o enregistrar imatges de l’usuari a través del seu propi ordinador, tablet o smartphone. Aquestes tècniques poden ser utilitzades també per suplantar identitats o robar informació financera com els comptes bancaris. Això però no només passa amb els portals que et demanen un correu, una acceptació de facebook o un senzill like, amb el sol fet d’accedir a una Wi-Fi lliure, ja estàs posant a disposició de molts la teva informació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT