PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

11 habitatges de les Salines, desallotjats pel perill d’allaus

El Govern procedeix a l’evacuació preventiva de diversos veïns del Serrat, i altres a Soldeu i Ransol

Per EL PERIÒDIC

Les cues ahir es van reduir a tot el Principat.
Les cues ahir es van reduir a tot el Principat. | TONY LARA
El comitè de crisis es va reunir ahir dimecres per avaluar els riscos i les mesures que calien prendre’s amb el temporal de neu que està patint aquesta setmana el Principat. El Govern va acordar procedir a l’evacuació dels veïns d’11 habitatges de la urbanització de les Salines, el Serrat, aquests van ser avisats per la policia i el Comú d’Ordino. L’accés va restar prohibit a partir de les 20 hores d’ahir i els veïns van ser reallotjats pel Comú en hotels de la parròquia. Aquests estaran reubicats fins que puguin retornar al seu domicili. Igualment van ser desallotjats dos habitatges unifamiliars, un a Ransol i l’altre a la sortida nord de Soldeu, situats en zones sensibles.

El ministre d’Interior en funcions, Xavier Espot, va explicar que la decisió es va prendre per anticipar-se a l’elevat risc d’allaus que podia presentar la zona durant dimecres a la nit, i més després dels gruixos que es preveia que s’hi acumulessin. Des del cap de setmana, a 2.000 metres s’han acumulat uns 200 centímetres de neu nova, i la previsió indica que aquest dijous caurà entre 20 i 40 centímetres més. El director de Protecció Civil, Francesc Areny, va afegir que les allaus d’Arinsal, Canillo i el Pas de la Casa estan controlades, però que l’accés a Arcalís continuarà tallat tot dijous i el de França no es preveu que es reobri fins divendres. L’acumulació de neu a les canals i el fort vent han elevat fins a fort (4) el nivell de prevenció i el perill d’allaus l’ha evolucionat cap a molt fort (5) a tot el país. Per tant, s’ha obligat a extremar la vigilància en els punts més perillosos.

El comitè de crisis va estar presidit pel cap de Govern  i va comptar amb la presència dels ministres de Justícia i Interior, Xavier Espot; Economia i Territori, Jordi Alcobé; i Educació i Joventut, Roser Suñé. Durant la reunió van analitzar amb els responsables de protecció civil, del COEX, de bombers, de la policia i els tècnics antiallaus la situació dels punts tradicionalment conflictius. Els equips especialitzats van realitzar des de l’inici del temporal desenes de tirs a les canals més perilloses. El cap de setmana es van realitzar dos tirs de gasex als set punts habilitats a Arinsal i als cinc de Soldeu i es van disparar els canons amb fletxes d’Arcalís. Durant les jornades de la setmana es faran també un mínim d’un tret diari a cadascuna de les instal·lacions. A aquesta feina de prevenció, que ha servit per purgar i descarregar de neu els punts més conflictius, s’hi ha de sumar també  la realitzada per les estacions d’esquí.

El comitè va constatar que caldrà estar atents amb vigilància permanent a totes les zones, un total de 15. El Govern reforçarà també la prevenció amb trets des de l’helicòpter sempre i quan la visibilitat i el vent permetin enlairar l’aparell. Es va decidir també ampliar l’anulació de l’esquí escolar d’aquest dimecres a dijous i divendres a causa de les fortes nevades previstes i de l’elevat risc d’allaus. També es va preveure que el Servei de Bombers col·labori amb el comú de Canillo per procedir a les tasques de manteniment a la captació d’aigua de Ransol, en un punt de difícil accés, per garantir el subministrament a Canillo.

Sancions / El Govern ha comunicat a la policia que estigui alerta envers les persones que puguin infringir la seguretat vial i puguin ser un perill per a la circulació, aquestes hauran de ser sancionades. El ministre però, assegurava que «no ens agrada recórrer a les sancions per millorar el comportament del ciutadà envers les nevades, però cal garantir la seguretat». A més, el ministre comentava «per sort, aquest sector infractor és una minoria de la població, fins ara només s’han sanciona a una desena de persones aproximadament». «És imprescindible que la gent, sobretot d’Andorra, que coneix el temporal del país, surti a les vies amb els vehicles equipats» concloïa el ministre d’Interior.

Previsions futures / El Govern creu que el retorn a la normalitat tindrà lloc divendres cap al tard. El vent tendirà a afluixar i dissabte el temps serà més variat deixant fins i tot algunes clarianes. El comitè assegurava que estaran constantment pendents dels possibles canvis en el temporal i que adequaran els plans i prevencions segons convingui actuar al llarg dels dies.

Menys volum de vehicles a causa de les nevades / Segon dia de fortes nevades al Principat i sembla que la gent es comença a conscienciar que cal optar per adoptar mesures per evitar incidències durant aquest temporal de neu. Ahir el volum de vehicles que circulaven per les carreteres d’Andorra va disminuir. Després de les prevencions que s’han fet aquests dies, els ciutadans van optar més per agafar els autobusos interurbans facilitant així el trànsit i millorant la circulació.

Tot i això, el Govern demana encara més cautela a l’hora d’agafar el cotxe i posa èmfasi en equipar els vehicles. Segons el servei de Mobilitat, no es va registrar cap accident durant tota la jornada d’ahir ni es van formar grans cues.

En tot cas, va sobtar una roda de premsa convocada pel Govern ahir a les 21.00h per informar dels casos del Serrat, Ransol i Soldeu, i actualitzar les previsions del temps, que inclouen encara, segons va dir Francesc Areny, director de Protecció Civil, «entre 20 i 40 centímetres» de neu per a avui. Així mateix, es va anunciar que la carretera de sortida nord de Soldeu estaria tancada des de les 22.00h fins a les 6.00h d’aquest matí.

Descontent amb els autobusos / Ahir al matí es van produir algunes situacions incòmodes amb els usuaris de les línies d’autobús de la Interurbana. Segons alguns viatgers, els autobusos van tardar al matí fins i tot una hora en passar i quan ho feien com que anaven plens no paraven, deixant viatgers a la intempèrie i sota la nevada en les parades de les línies cap al Pas de la Casa. A la tarda, però, els viatges ja es van normalitzar.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT