PUBLICITAT

Gallardo descarta un pacte de govern amb els demòcrates

El número dos de Liberals diu que governaran en solitari o estaran en una oposició constructiva

Costa, Gallardo, Font i Cabit al Palau de Gel de Canillo.
Costa, Gallardo, Font i Cabit al Palau de Gel de Canillo. | LDA
Liberals d’Andorra descarta qualsevol acord de Govern amb DA. Així ho va assegurar ahir el número dos de la llista nacional, Jordi Gallardo, que va acusar els Demòcrates i concretament Toni Martí d’apoderar-se de la ideologia liberal «quan no ho són». Gallardo va indicar que les manifestacions del candidat de DA són signes del nerviosisme que hi ha a les seves files, «mentre que nosaltres estem molt il·lusionats per les mostres de suport que hem rebut al llarg d’aquesta campanya».
Gallardo i el número 4, Ferran Costa, van fer una visita al Palau de Gel, acompanyats de Dolors Cabot i Carles Font –membres de la llista nacional– per escenificar la importància que Ld’A dóna a la parròquia de Canillo, malgrat que no hagi pogut presentar una candidatura territorial. Gallardo va fer balanç d’una campanya que acaba avui, i va expressar que els candidats liberals estan molt il·lusionats per les mostres de «suport creixent i amb la sensació de que podrem fer uns grans resultats».
La mà dreta de Josep Pintat va insistir en el nerviosisme que detecten en DA «com és que Martí tingui obsessió per les Valls del Nord, mentre que nosaltres estem segurs de tenir possibilitats de guanyar a la Massana i Ordino amb les llistes renovades que presentem davant els electors». En aquest punt Gallardo es va esplaiar i va subratllar l’«exercici de regeneració que no veiem en DA, on hi ha gent que fa 20 anys que es dedica a la política i on les idees són diferents». Per això va defensar que Ld’A és un referent ideològic «i ens sorprèn que ara Martí defensi el liberalisme dins de DA». Gallardo va criticar el líder de DA perquè «desmereix el diàleg i menysté als col·lectius i a la gent. És això liberalisme? Ens sembla que no».
També es va referir a l’endemà de les eleccions i va voler transmetre «el missatge clar» que Liberals no formarà un Govern amb DA. Menys ferm va estar quan se li va preguntar pel PS, tot i que va afirmar que Ld’A «governarà en solitari o estarà a l’oposició de forma constructiva, sense ànim de bloquejar res». Sí que es va mostrar partidari de buscar el consens al Consell General i sobretot que els grups parlamentaris puguin segellar pactes d’estat en matèria de sanitat i d’Europa.
Gallardo va reiterar que confien en obtenir bons resultats perquè «la gent vol un canvi i trencar la majoria que no aposta pel diàleg», alhora que va acusar DA d’utilitzar «un missatge confús de que són liberals, i això no és així. Que la gent es tregui la vena dels ulls».

cares noves / Gallardo va preferir no concretar resultats, però sí va dir que esperen obtenir la victòria a totes les parròquies menys a Canillo, on no presenten llista. Pel que fa a les cares visibles d’aquest nou projecte liberal, el número dos va elogiar que a les llistes hi hagin 47 persones que són noves a la política, i només dos que han passat pel Consell General. Va retreure a DA que no pugui remarcar el mateix: «Si arriba algú a Andorra després de 20 anys d’estar a fora segur que s’estranyaria amb els noms que conformen les candidatures de Demòcrates». La política «no pot ser un modus vivendis», va conclure.

Riba lamenta la pèrdua de qualitat sanitària diagnosticada per l’OMS
El cap de llista de la territorial d’Ordino, Toni Riba, va visitar ahir el Centre de Salut de la parròquia i va aprofitar per parlar sobre polítiques de sanitat i especialment de la necessitat de «situar els pacients al centre del sistema». El candidat ordinenc va aprofitar per demanar canvis en el SAAS i la CASS i també per proposar millores en el model de salut.
Un dels punts en què Liberals d’Andorra vol incidir és en recuperar el prestigi de la sanitat pública, ja que Riba va recordar que el sistema estava valorat en el quart lloc mundial per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i que s’ha perdut aquest prestigi. Riba va considerar que hi ha un descontentament generalitzat, ja que «els treballadors estan desmotivats i això es transmet als usuaris». Va referir-se al servei d’urgència i va lamentar que s’hagi canviat el sistema de guàrdies de manera «que no compensa als metges de fora que puguin venir a treballar a Andorra, amb la qual cosa es perd en qualitat assistencial».
El cap de llista dels liberals a Ordino també va considerar que les retallades que s’han produït en l’àmbit sanitari són «desproporcionades», i va mostrar la seva disconformitat en què la CASS, «que és un sistema pagador, acabi dirigint el SAAS».
Per això proposa un estudi empresarial que detalli les necessitat en matèria sanitària i que permeti revisar la llei de la CASS, així com incentivar l’economia per crear més llocs de treball i «més caixa per a la CASS».

Majoral troba incoherent el tracte a Naturlandia
El cap de la llista territorial de Liberals d’Andorra+Unió Laurediana, Josep Majoral, va defensar ahir  una política turística global pel que fa a tots els camps de neu del país. Majoral s’hi va referir al punt del programa de Liberals d’Andorra que diu que la formació donarà suport als camps de neu i parcs temàtics mitjançant la implicació en esdeveniments amb repercussió internacional i turística. «Si Naturlandia és un projecte diferenciador que ve a complementar l’oferta turística d’Andorra, no entenem com el Govern no li dóna el mateix tracte que a la resta de camps de neu a l’hora de fer la promoció turística», va indicar Majoral.
El candidat liberal va posar en dubte l’interès del Govern en dir que «si realment volen donar suport a Naturlandia no s’explica que l’única estació d’Andorra on es pot practicar l’esquí de fons no estigui inclosa a Ski Andorra».
Igualment, Majoral es va referir a Andorra Turisme per dir que «vull recordar que aquest organisme fa promoció turística del país gràcies també a les aportacions paritàries dels comuns i hauria de tenir envers Naturlandia la mateixa sensibilitat que amb la resta de l’oferta turística».
Aquest és un punt bàsic del programa de Ld’A, que defensa que els comuns fan una extraordinària aportació a la riquesa del país.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT