PUBLICITAT

Arinsal

Els murs de les Fonts d’Arinsal aguanten l’allau controlada

L’accés a França queda restablert gràcies a tota una nit de neteja

Per IMAR MARTÍNEZ

El cònsol major de la Massana, David Baró, a la zona de les Fonts on es va provocar l’allau, ahir.
El cònsol major de la Massana, David Baró, a la zona de les Fonts on es va provocar l’allau, ahir. | TONY LARA
El mur que es va construir després de la gran allau de 1996 de les Fonts d’Arinsal va quedar ahir justificat després del temporal de neu que encara es pot prolongar. A primera hora de la tarda, tal i com estava previst després de dies d’utilitzar el sistema de tirs Gasex instal·lat a 2.600 metres, va baixar l’allau de les Fonts d’Arinsal, que no ho havia fet des del desastre. Els dics construïts van fer la seva feina. Tot i que, tal i com va reconèixer el director de Protecció Civil, Frances Areny, no s’ho esperaven, la massa de neu va arribar fins al riu d’Arinsal.
 
Areny va afirmar que l’allau els «tranquil·litza» a ells i als veïns i que «confirma la feina feta en els darrers dies». En principi el dispositiu de seguretat en aquesta zona queda desactivat, tot i que Areny va admetre que si tornen a caure «30 o 40 centímetres» de neu, tornaran a utilitzar el sistema de tirs Gasex. 
Fins a la zona també s’hi va desplaçar el cònsol major de la Massana, David Baró, que va voler agrair a Protecció Civil la feina feta i va explicar que els veïns de Prats Sobirans van ser confinats als seus aparcaments durant els tirs controlats per prevenció.
 
Pel que fa a l’allau de Percanela –una altra de les causants de la tragèdia del 1996– es va equipar amb nombroses rengleres de filats «que aguanten la neu sobre el terreny per a que no es pugui desprendre, pel que els veïns poden estar tranquils».
 
Dijous d’allaus / La pujada de les temperatures que es va viure durant el dia d’ahir va fer que es provoquessin un número important d’allaus arreu del país per evitar riscos. Entre les més destacades hi ha la de les Planes, a Arcalís, que va arribar fins al peu de l’estació; o el provocat a la Coma del Ransol, en una zona que ja s’havia tancat i on l’allau va travessar la carretera i va afectar a dos pals d’electre que conduïen llum a un diposit d’aigua. 
 
Tot i això, Areny va admetre que encara queden zones per cobrir, però que per culpa del vent i el mal temps no van poder arribar a més alçada. «Tan aviat millori la climatologia» Protecció Civil tornarà a la zona d’Encodina per continuar amb els tirs manuals des de l’helicòpter. 
 
On es va descartar poder tirar és a la zona de les Salines, perquè allà «l’allau té una cota d’arrencada més baixa». A més, hi està creixent el bosc que «servirà de defensa» per les allaus.
 
Accés a França / Areny va confirmar també que aquest matí, entre les 7.00 i les 8.00 hores, l’accés ha França quedarà restablert. Les feines de neteja van començar ahir a les 22.00 hores, amb dues turbines andorranes que va sortir des de la rotonda del Pas del Pas de la Casa direcció l’Ospitalet, des d’on treballaran les màquines franceses cap al Principat. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT