PUBLICITAT

Els liberals irrompen amb força amb un missatge de renovació

Presenten un equip de cares noves amb un cap de llista que aglutina el suport de tothom

Gallardo i Pintat enganxen el primer cartell electoral a Canillo.
Gallardo i Pintat enganxen el primer cartell electoral a Canillo. | Tony Lara
El Partit Liberal va ser hegemònic durant 15 anys, però després del mandat d’Albert Pintat es va diluir i pràcticament la marca de partit va desaparèixer. Parlar de liberals és parlar dels qui van regir els destins d’aquest país en l’etapa constitucional, des qui van tenir majories absolutes amb Marc Forné i dels que van poder governar en temps de bonança i, també cal dir-ho, amb una bombolla immobiliària que ja sabem com ha acabat.
Però quan ningú apostava res per la vella marca, uns joves liderats per Jordi Gallardo, Ferran Costa o Judith Pallarés, es van reiventar la marca. Ho van fer sense soroll, treballant amb un programa per després buscar els suports. No van poder integrar la paraula progressista al nou projecte –era massa agosarat– però van transformar el vell PLA en Liberals d’Andorra. Tornaven a començar, ressuscitaven un partit que estava a l’UCI i ho feien amb una intenció clara, de transmetre el missatge que el PLA quedava enrere, que el programa era renovador i que l’equip estaria format per cares noves, preferiblement joves.

regeneració / Poc a poc la iniciativa va agafant forma. El projecte liberal va començar a engrescar. I quan va arribar el moment en què Toni Martí va dissoldre el Consell General va ser el moment de demostrar que  la regeneració era possible. Després d’una llarga travessa Josep Pintat va dir el sí. L’excònsol de Sant Julià va decidir fer el salt a la política nacional, acompanyat d’aquells joves que havien posat als liberals un altres cop a l’escena política. Els rivals, especialment DA, van bufar preocupats.
Avui sabrem els resultats, el poble haurà decidit, i es coneixerà si Liberals d’Andorra ha sabut vendre el seu missatge.
La campanya electoral ha estat marcada per uns punts molts concrets. Pintat, Gallardo i Costa s’han esmerçat en explicar el seu projecte i no han deixat mai de mirar de reüll DA, deixant clar que és el rival a batre i que poden aconseguir el vot dels electors desencantats amb el mandat anterior.
En les seves trobades amb col·lectius, entitats i amb la premsa han incidit especialment en la seva visió particular de com hauria de ser el sistema fiscal. Ld’A és contrari a l’IRPF, però diu que per responsabilitat descarta suprimir-lo. Realment seria una tasca impossible, ja que l’impost de la renda està lligat al CDI firmat amb Espanya i la introducció de la imposició directa permet a Andorra respectar els paràmetres fixats per l’OCDE i per la Unió Europea. Pintat s’ha esforçat en explicar que la seva proposta, si resulta elegit cap de Govern, és mantenir una fiscalitat baixa i fer els ajustaments necessaris per deixar l’IRPF en una aplicació simbòlica. Mantenen que és inadmissible que l’Estat continuï presentant un dèficit després d’ingressar més diners pels tributs, així que s’hi repengi en Andorra Telecom per rebaixar les pèrdues.
Liberals d’Andorra sosté que cal fer un estudi sobre les despeses públiques de tal manera que després es puguin fer els ajustaments necessaris per equilibrar el pressupost, tot i que s’hi posiciona contra les retallades als funcionaris, i descarta rebaixar l’assistència en sanitat i en educació.
Gallardo va deixar clar que en cap cas faran un acord de Govern amb DA i que les seves aspiracions és «governar en solitari o estar en una oposició constructiva». En aquest segon supòsit el número dos de la candidatura nacional va aclarir que no tenen cap intenció de fer una política de bloqueig i que, en tot cas, són partidaris d’arribar a pactes d’Estat en temes com la Unió Europea, la sanitat o la reforma de les transferències i competències dels comuns.

prioritzar les inversions / Liberals també s’ha posicionat contra la reforma del pla de jubilacions dels funcionaris i contra les retallades salarials que han patit els empleats públics.
Quan a inversions, es manifesten a favor de tenir unes prioritats entre les quals han deixat clar que hi és acabar el vial de Sant Julià com a porta d’accés dels turistes a Andorra. Ld’A aspira a Governar i ha treballat fort a les parròquies, fins i tot a Canillo, on no té llista territorials, i té molt clar que un bon resultat a les urnes passa en part per les Valls del Nord.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT