PUBLICITAT

7.372 electors estan convocats a les urnes a la capital

El Centre de Congressos acull una exposició sobre imatges històriques de la parròquia

Les urnes preparades al Centre de Congressos d’Andorrra la Vella.
Les urnes preparades al Centre de Congressos d’Andorrra la Vella. | Tony Lara
Més d’un centenar de persones, entre empleats del comú, consellers i interventors wformen part del dispositiu especial establert per la corporació d’Andorra la Vella per vetllar pel bon funcionament d’aquesta jornada electoral. Per quarta vegada consecutiva des de l’any 2009 l’exercici del vot té lloc al Centre de Congressos i no a la Casa Comuna que s’havia quedat petita degut a l’increment del nombre d’electors. Per aquestes eleccions generals tenen dret a vot 7.372 persones censades a la capital i que representen el 30% del total nacional, (24.509). Les previsions, comptant amb una abstenció del 30% i descomptant el vot judicial, és que votin unes 3.537 persones, és a dir, uns 350 electors per hora.
L’acondicionament de les instal·lacions contempla quatre sales, dues destinades a dipositar les paperetes i altres dues per realitzar l’escrutini. Les  meses de votacions estaran presidides pels cònsols major i menor i s’han dividit en dos per ordre alfabètic, una fins a la lletra M i un altre a partir d’aquesta. El sistema informàtic permet oferir informació de manera simultània tant al Govern com al mateix Comú.
Una vegada acabi l’escrutini, que es preveu pugui estar finalitzat entre les 12 i la 1 de la nit, les portes es tancaran i els membres encarregats de fer el recompte no podran utilitzar cap tipus de dispositiu electrònic com ara mòbils o tablets. D’aquesta manera es vol evitar qualsevol tipus de filtració a l’exterior. Per cada hora de recompte s’efectuaran 10 minuts de descans. Durant aquest procés les persones que ho desitgin podran seguir l’escruti en directe a través d’una pantalla de TV que s’ha instal·lat al mateix Centre de Congressos. Només es veuran les imatges de la sala i no es reproduirà cap mena de so per mostrar la transparència del procés. Unes imatges que tampoc  quedaran enregistrades. La coca i el moscatell estan garantits. El cònsol major de la capital, Jordi Minguilón, va explicar que la corporació «treballa en aquesta festa de la democràcia» perquè «els electors puguin gaudir de la mateixa i fer més ràpid tot el procés».

EXPOSICIÓ/ Els ciutadans que s’adrecin al Centre de Congressos podran gaudir, a més, en aquesta ocasió d’una exposició fotogràfica retrospectiva de la Fundació Valentí Claverol sota el títol L’àgora del poble: per a una nova Paideia, basada en el concepte de la cultura i participació ciutadana dintre de la plaça del poble. Els visitants podran contemplar imatges històriques de la parròquia com ara les que recullen les primeres eleccions del vot universal de l’any 1933 o el primer cop que les dones van poder exercir el vot a l’any 1971. A banda, la mostra presenta una urna del segle XVII amb tres claus on es guardava diferent documentació de la corporació i que posteriorment es va fer servir en les primeres votacions. Segons Minguillón l’existència de l’urna demostra que Andorra «té un sentit democràtic dels més antics d’Europa».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT