PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les nevades de la setmana passada asseguren la temporada

El sector d’Ordino-Arcalís obre ahir després de tres dies tancat, però la pluja desllueix la jornada

Per EL PERIÒDIC

Un dels telecadires del Pas de la Casa, amb força presència d’esquiadors.
Un dels telecadires del Pas de la Casa, amb força presència d’esquiadors. | TONY LARA
Després de les fortes nevades de la setmana passada, les estacions d’esquí han tancat el cap de setmana amb una força presència de turistes, tot i que també amb repartiment de valoracions, perquè si bé Grandvalira va tenir el dissabte un dels millors dies de la temporada, Vallnord encara patia perquè tot i haver pogut obrir finalment Ordino-Arcalís, la pluja va deslluir la jornada. En tot cas, des de les Valls del Nord el missatge era que el més important era mantenir la seguretat dels clients, i que el públic va respondre molt bé omplint els sectors de Pal i Arinsal, especialment el dissabte. Així mateix, el que sí ha provocat el temporal de la setmana passada és que totes dues estacions considerin que la temporada està garantida amb la quantitat de neu que hi ha caigut
Vallnord ha tancat el cap de setmana amb una bona afluència de públic, però amb les conseqüències encara del temporal que va arribar al Principat la setmana passada i que va afectar especialment al sector d’Arcalís, el qual es va veure obligat a tancar. La carretera d’accés a l’estació, per contra, es va poder obrir ahir, i també l’estació, però la pluja incesant va impedir que el dia fos complet per a Vallnord. 
 
El dia fort va ser, però, dissabte, quan Pal i Arinsal van enregistrar una molt bona entrada d’esquiadors. «Ho hem viscut amb certa normalitat», va dir ahir el director general de Vallnord, Martí Rafel, que reconeixia que les condicions no estaven dins del control de l’estació: «Hem de ser conscient de que el nostre negoci és així, algunes vegades tenim problemes per poca neu, i d’altres per excés. Ara ens ha tocat així i sabem que són coses que ens poden passar».
 
La temporada, garantida / Del que sí es va congratular ahir Rafel va ser de poder assegurar la temporada d’esquí. «Fins el 12 d’abril en tindrem segur», va afirmar ahir el director general del sector comercial del domini. El que sí va assegurar és que en cap cas s’allargarà la temporada: «Nosaltres creiem que el calendari s’ha de respectar, però a més és que aquest any després de Pasqua ja estarà tot fet i no anirem a buscar esquiadors».
Pel que fa a Grandvalira, també s’havien de fer grans esforços per mantenir obertes moltes pistes, però per l’excés de neu caiguda. Des del domini van assegurar que hi havia pistes marcades i treballades però que degut a la neu no es podien obrir perquè les màquines estaven obligades a treballar-hi altra vegada.
 
Trencament del telesquí de l'Hortell / Una altra incidència que ha patit Ordino-Arcalís, més enllà dels tres metres de neu que han arribat a caure en alguns punts de l’estació, ha estat el trencament del telesquí u de l’Hortell. Aquest s’haurà de reconstruir, segons van informar ahir fonts de Vallnord. D’altres zones, que han estat soterrades per la neu, només caldrà treure la neu per condicionar-les.
 
El més important, "la seguretat" / Martí Rafel va assegurar ahir que el més important, més enllà del negoci, era «mantenir la seguretat» dels esquiadors. «Crec que hem donat una lliçó de control», va afirmar el director general de Vallnord, que volia agrair així mateix la «comprensió» dels usuaris.
 
Grandvalira va tancar algunes pistes / El temporal de la setmana passada, si bé no va impedir que Grandvalira obrís tots els dies, sí que va provocar puntuals talls en el funcionament d’alguns dels telecadires. Les raons fonamentals eren per les fortes ratxes de vent. En tot cas, durant la jornada d’ahir diumenge, l’estació del Valira va obrir 187km dels més de 200 que en suma.
 
Col·lapse dissabte a Soldeu / Una altra conseqüència del temporal va ser que com que s’havien de fer controlats allau per desfer zones perilloses, aquests afectaven a la circulació del trànsit rodat per la carretera principal, especialment a la zona de Soldeu. 
Així, dissabte Grandvalira va treballar per intentar no col·lapsar-se, però va ser difícil perquè el trànsit va quedar bloquejat a partir de les 12.00h del migdia amb aturades intermitents degut als allaus. Així doncs, des d’Encamp i en direcció Nord ja hi va haver retencions. Els esquiadors que volien accedir a l’estació van veure com el pàrquing del Tarter s’omplia i no cabien més vehicles, i el mateix va passar després amb el de Soldeu i Grau Roig. Després, Grandvalira aconsellava els accessos per Encamp o Canillo, fins que el dia es va anar calmant. 
 
Fregant el rècord a Grandvalira / La jornada del dissabte va ser la que més afluència de gent va tenir, tant a Vallnord (Pal i Arinsal) com a Grandvalira. Precisament va ser a aquesta última on els números van ser especialment alts, acostant-se a les xifres rècord que havia viscut l’estació en la setmana de Reis, després de cap d’any, quan en va rebre més de 28.000 persones. Dissabte, tot i que no es va arribar a aquesta xifra, sí es van superar els 20.000 esquiadors.
 
El trànsit, amb problemes / Tot i ser un cap de setmana de molt de turisme esquiador, les fronteres es van comportar de manera habitual, tot i que això inclou la ja tradicional cua de sortida d’Andorra per la frontera espanyola del riu Runer. Aquí la cua va arribar fins al pont de Santa Coloma, i es va començar a formar a partir de les 11.40h del matí, segons va informar ahir el Centre Nacional del Trànsit. Finalment, al voltant de les 20.15h del vespre els problemes havien desaparegut. Així mateix, a França no hi va haver incidències, donat que la frontera estava oberta des del divendres. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT