PUBLICITAT

La policia disposa de la pistola elèctrica per a casos especials

La Taser, que es tipifica entre una arma de foc i una porra, tindrà una utilització restringida

GIPA
GIPA | Tony Lara
Segons una informació que va aparèixer fa unes setmanes a El Periódico de Catalunya, a Andorra hi ha quatre pistoles elèctriques (Taser) disponibles per a les forces de seguretat. Fonts policials consultades reconeixen i assumeixen la possessió d’aquestes pistoles però que, per raons de seguretat, no volen quantificar oficialment. 

Asseguren, també, que aquestes armes especials només les fan servir el grup d’elit, el Grup d’Intervenció de Policia d’Andorra, la GIPA, que està dins de la unitat especial d’intervenció (UEI) i deixen clar que es necessita una formació especial per tenir-la i per fer-la servir. Igualment succeeix en altres països europeus com França, on és el GIGN (Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale) qui compta amb 4.500 unitats, a Espanya, on són el GEOS i els Mossos d’Esquadra (en el cas de Catalunya) els que tenen permís per utilitzar la Taser i que compten amb 523 i 150 pistoles, respectivament. Aquestes dades, que recollia El Peri ódico de Catalunya, apunten al Regne Unit com a màxims posseïdors de l’arma, amb un total de 8.000, i a Alemanya amb 400 i Suïssa amb 200, com altres països europeus que compten amb aquesta eina.
La GIPA es tracta d’un «grup alta ment qualificat i l’ús de la pistola elèctrica l’avala la llei i està dintre del codi però, sempre, s’ha de fer un ús congruent i proporcional» La Taser és «una arma més de seguretat que no pas una altre cosa i és un sis tema mitjà entre el que és una por ra i una arma de foc». La funció principal d’aquesta arma és «reduir a la persona que s’ha de controlar sense haver d’utilitzar el foc» 
 
La policia subratlla que l’ús d’aquestes Taser es fa només en casos molt especials i en situacions extremes. Tot i que encara s’està acabant de redactar el protocol i la casuística, sí que hi ha situacions on el policia sap que és aconsellable utilitzar la pistola elèctrica.  Per exemple, asseguren fonts policials que «s’ha de tenir en compte l’arma que tenim al davant i s’ha d’actuar en proporció a aquesta arma». És evident que sempre ha de privar la pròpia seguretat de l’agent i que «s’ha de fer servir la Taser en moments concrets i amb un ús proporcional i adequada l’amenaça que estem rebent» Per exemple, si es troba una persona exaltada i violenta que amenaça en suïcidar-se amb una arma blanca i a la que cal reduir per força o «si hi ha un individu a un bar que estigui visiblement ebri, causant molèsties al seu entorn, que no respongui a les nostres advertències verbals i la situació es torni incontrolable, podem actuar amb la Taser». Sembla evident, doncs, que en altres situacions menys perilloses i més quotidianes com rebre un insult d’un individu o una negació d’un conductor a passar un control d’alcoholèmia, la policia no pot fer servir aquesta arma elèctrica. 
 
Com funcionen les Taser? Primer de tot, es treu el fiador, s’activa el làser, s’apunta i la càmera incorporada comença a gravar. Al disparar, dos dards surten a uns 50 m/s, units per cable a l’arma, a la vegada que cau confeti que marca el lloc exacte del tret. Sembla evident, per tant, que és impossible fer servir l’arma sense deixar rastre. Les puntes de les sondes es claven a la pell o a la roba, produeixen una descàrrega elèctrica d’1,2 mil·liamperes i la durada màxima d’aquesta descàrrega és de cinc segons. Els dispositius elèctrics no letals generen uns polsos elèctrics que imiten senyals nerviosos. Són impulsos que enganyen als músculs fent-los creure que són ordres del cervell perquè estiguin rígids i, per tant, provoca la caiguda de la persona. En cas de necessitat, el policia pot tornar a aplicar una nova descàrrega per aconseguir reduir completament la víctima. 

Aquest tipus d’eines de defensa són armes molt controlades i, fins i tot, disposen d’un GPS per geolocalitzar cada tret que es fa. A més, la Taser registra el nombre de trets efectuats, les descàrregues realitzades i la durada de cadascuna d’aquestes. Els nous models porten incorporada la càmera que graven automàticament, amb imatge i so, totes les intervencions amb l’extraordinari valor testimonial que aquest fet aporta. El disc dur que té incorporat registra el dia i l’hora de la seva utilització i el nombre i durada de les descàrregues. 
La pistola té dues modalitats d’ús, la del tret a distància i la que es fa per contacte. En el primer cas, l’arma pot disparar fins als set metres amb un cartutx i, en el segon supòsit, la pistola, sense cartutx, pot funcionar i treballar només tocant al sospitós i fent, sempre, el mateix efecte reductor. La Taser estarà classificada com a eina policial i no com a arma i ofereix innega bles garanties de defensa als agents en moments específics. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT