PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Cinca, Alcobé i Ferrer opten a ser ministres del nou Govern

Martí ja va anunciar el mateix dia de les eleccions que comptava amb Saboya per continuar a Exteriors

Per EL PERIÒDIC

Gràfic de les eleccions generals 2015.
Gràfic de les eleccions generals 2015.
La nit electoral va deixar pas a la ressaca, a pair els resultats i a començar a escoltar-se el run-run dels futuribles per als càrrecs públics que conformaran el nou Govern de Demòcrates per Andorra. Toni Martí ja va anunciar durant la celebració del triomf del seu partit que alguns dels il·lustres de l’anterior legislatura, com ara Gilbert Saboya, que ocupava la cartera d’Exteriors, és un dels fixes a tornar a ser al capdavant del ministeri. Però d’altres, només paraules d’agraïment per la tasca feta i predisposició dels candidats a continuar en la tasca que havien desenvolupat en els diferents ministeris. És el cas de Jordi Alcobé, que ocupava el ministeri d’Economia i Territori, o de Jordi Cinca, ministre de Finances i Funció Pública, a més de Portaveu del Govern. A aquesta llista s’uneix Rosa Ferrer, excònsol major d’Andorra la Vella i en la rampa de sortida per ocupar una cartera.

El suport exprés de Martí a Saboya durant la nit electoral, i el fet que Alcobé i Cinca siguin dels més valorats també per l’entorn de DA, és clau perquè continuen ocupant ministeris, mentre que el nom de Rosa Ferrer, fins ara en política parroquial, guanya força per incloure’s en alguna cartera. Això, amb tot, es confirmarà a poc a poc, tal com és habitual en un procés postelectoral, perquè el que toca abans és complir amb els terminis per poder establir el nou Consell General, el nou Govern i el cap de Govern.

D’aquí a tres setmanes s’haurà de constituir el Consell General i serà el 23 de març quan es durà a terme la sessió parlamentària per a la presa de possessió dels síndics i dels consellers. Així mateix, al dia següent, el dia 24, s’obrirà el termini de temps fins el dia 30 per als grups parlamentaris i per a la presentació de les candidatures, les quals acabaran després de la majoria absoluta obtinguda diumenge passat per DA, amb el cap del Govern en la persona de Toni Martí. Aquest, per la seva part, haurà de jurar el càrrec en els següents dies, fet que no hauria d’allargar-se més enllà de les dues primeres setmanes d’abril.

Adéu a la paritat / El nou Consell General deixa de ser paritari. La meitat de la cambra eren homes, i l’altra dones, segons el que van deixar les eleccions generals del 2011. Ara, però, seran deu les dones que en formaran part d’entre els 28 consellers. Demòcrates per Andorra suma sis dones: Conxita Marsol, Sofia Garrallà, Rosa Ferrer, MAria Martisella, Meritxell Mateu i Mònica Bonell. Liberals d’Andorra, per la seva part, n’aporta dues: Carine Montaner i Judith Pallarés. Pel que fa a la formació Junts formada pel PS+Verds+Iniciativa Ciutadana+Independentes, dels tres consellers un és Rosa Gili, mentre pel que fa a Socialdemocràcia i Progrés compta amb Sílvia Bonet.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT