PUBLICITAT

La Seu d'Urgell

Hotelers de l’Alt Urgell i Andorra aposten pel temporer qualificat

Les patronals volen promoure cursos de formació conjunts

Per JOSEP ROMERO

La segona reunió de treball celebrada ahir a la Seu entre les dos patronals que agrupen el sector de l’hostaleria alturgellenca i andorrà va servir per posar sobre la taula la necessitat que els establiments hotelers tinguin cada vegada més personal qualificat i, per tant, es van manifestar partidaris de promoure actuacions encaminades a fomentar la formació d’aquests treballadors a través de cursos específics.

Aprofitant el conveni signat a principis d’any per l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell i la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), tots dos gremis es plantegen la necessitat que la contractació de la futura d’ocupació estacional tingui en compte arribar a l’objectiu de tenir els millors professionals amb la major formació possible. No obstant això, la realitat topa amb alguns impediments que caldrà intentar corregir com ara, per exemple, resoldre el fet que en el cas català els cursos de reciclatge estan subvencionats pel departament de Treball i Ocupació de la Generalitat, mentre que aquesta situació no es dóna en el cas del Principat. La comissió de treball va estudiar possibles fórmules que permetin evitar desigualtats en aquest sentit.

La UHA quantifica el nombre de temporers necessaris a Andorra globalment en uns 3.000 mentre que la seva homònima de l’altra banda del Pirineu xifra en unes 300 les persones desocupades que estarien en disposició de treballar en el sector hoteler a Andorra. La idea és aconseguir que les persones residents al Principat es puguin beneficiar d’un lloc de feina en establiments de l’Alt Urgell, principalment durant els mesos d’estiu, mentre que els d’aquesta comarca catalana tinguin la possibilitat de poder treballar en el Principat durant la temporada d’hivern, on és concentra la major activitat econòmica.

Fonts consultades van explicar que la iniciativa no descarta ampliar les ofertes de feina a altres comarques pirinenques com potser la Cerdanya o els dos Pallars.

De moment, cap de les dues entitats ha entrat a debatre, de moment, com fer arribar  al govern andorrà la demanda d’una major flexibilització del  mercat laboral que pugui assegurar als fronterers poder accedir a les ofertes de feina del país veí. Només una clara voluntat política entre els dos estats pot arribar a permetre traspassar el mur de la legislació restrictiva que, hores d’ara, és força restrictiva.

Una petició que ha estat també reivindicada per l’Associació de Desocupats del Pirineu que des de fa setmanes promou actuacions destinades a acabar amb el que consideren «una clara discriminació» cap aquests empleats de l’altra costat de la frontera. Asseguren que mentre no hi ha gaire problema per un resident d’Andorra treballar a Catalunya, no passa el mateix en el sentit contrari.

Dintre del capítol de la promoció i comercialització, tal i com va avançar EL PERIÒDIC, els dos gremis van encarregar un estudi per tal de conèixer les actuacions dinamitzadores que es duen a terme en altres territoris del continent europeu semblants al Pirineu i a Andorra amb la intenció de poder ser més competitius principalment en temporada d’estiu.

Els referents triats han estat. Suïssa, Àustria, els Alps i la zona italiana de les Dolomites. En la reunió del proper mes d’abril es podran conèixer alguns detalls.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT