PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Jornada exclusiva per a elles

Totes les parròquies organitzen activitats dirigides primordialment a la dona, amb motiu de la seva diada internacional

Per Marisa da Costa

Josep Tero, cantautor empordanès, durant l’actuació al Consell General per celebrar el Dia Internacional de la Dona treballadora.
Josep Tero, cantautor empordanès, durant l’actuació al Consell General per celebrar el Dia Internacional de la Dona treballadora. | ANA
Si, habitualment, les activitats dedicades a l’esbarjo i entreteniment per desconnectar del frenesí dels dies laborals incremeten considerablement a les acaballes dels divendres i durant el cap de setmana, els darrers dos dies aquest fenomen va fer-se encara més evident. Amb la diferència que, en aquesta ocasió, la figura femenina era el leitmotiv comú entre les nombroses opcions.
 
Totes les parròquies van organitzar activitats diverses amb motiu de la diada internacional dedicada a la Dona Treballadora, jornada celebrada el dia d’ahir. Des de concerts fins a conferències, passant per activitats esportives, exposicions artístiques i obres de teatre, totes amb unes mateixes protagonistes – i bona part de les quals no van poder gaudir-ne, precisament, per estar treballant–.
 
La celebració va encetar-se amb una conferència en què s’explicava la funció que la dona en el món artístic o precisament del paper que no hi ha jugat en ser considerada com a objecte. Per contrastar-ho, dues artistes van intervenir en directe amb les seves creacions artístiqes, Eve Ariza i Norma Soldevila. 
 
L’esport va ser molt present en la jornada. El matí d’ahir, Vallnord va acollir la cursa de la Dama Blanca, la primera caracteritzada per reservar-se a la participació femenina en l’esquí de muntanya. Aproximadament cent dones, independentment de la seva experiència, van participar-hi. 
 
També va tenir èxit la proposició del Comú d’Encamp. La representació de l’obra d’Edu Pericas, Tuppersex, organitzada pel departament de cultura i desenvolupada a la sala de festes de la parròquia, va completar l’aforament. Elena Fortuny i Gretel Stuyck protagonitzaven una comèdia en què es parlava sense traves sobre sexe. L’argument girava entorn d’una formació per a persones que volen emprendre el negoci de la venda a domicili de joguines sexuals. El drma residia en què, la suposada professional, resultava ser una perruquera certament barruera.
 
Més convencional va ser la trobada organitzada pel Consell General, on poesia i música van felicitar a les dones treballadores. Amb l’esdeveniment va voler deixar constància que «masculinitat i la feminitat no estan contraposades, no hi ha conflicte», com va assegurar Josep Tero, el cantautor català que va interpretar per als assistents dotze cançons en què recita una dotzena de poemes on la força femenina es fa latent. Les poetes Ester Fenoll i Teresa Colom van intervenir amb la lectura de textos que giren entorn del món femení, «amb el protagonisme de la dona i els seus sentiments», informa l’ANA. H

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT