PUBLICITAT

El Govern presenta una injecció de 65 milions per a la reactivació

  • L'aposta per la construcció es tradueix en 24,5 milions i la reducció dels terminis de pagament, 37 més
MARC RODRÍGUEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Imatge d?arxiu d?edificis en construcció a la parròquia de Sant Julià de Lòria Foto: TONY LARA

El Consell de Ministres va donar ahir llum verd a l’Avantprojecte de llei de mesures de promoció de l’activitat econòmica i social i de racionalització i optimització dels recursos de l’Administració, un articulat que engloba una injecció econòmica de 65,5 milions d’euros i que, segons va estimar el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, suposa «una aposta decidida» per a la reactivació econòmica.

Concretament, la proposta planteja fins a 24,5 milions d’euros destinats a diferents programes de finançament relacionats amb el sector de la construcció i que donen prioritat a àmbits que ja s’havien plantejat com a claus per part dels agents econòmics com és la rehabilitació d’habitatges, així com una aposta decidida per les energies renovables. Al mateix temps, el Govern planteja una partida de 37 milions amb l’objectiu de fer front a «una vella aspiració reiterada que ara es materialitzarà», segons Bartolomé, la reducció del termini de pagament als proveïdors d’empreses púbiques fins a un màxim de 55 dies a comptar des de la data de presentació de les factures, «sempre que tinguin la conformitat de l’òrgan competent».

Des de l’Executiu es va presentar aquest articulat com a complementari als presentats fins ara també en la línia de la reactivació, com és el cas del Programa de finançament privilegiat, la creació de la Comissió interministerial de la lluita contra l’intrusisme empresarial o el Pla d’objectius per al turisme i el comerç, entre d’altres. La legislació comportaria, a més, la modificació de fins a 17 lleis –com la de la funció pública de 2000, la de les finances públiques de 1996 o la del Govern– i també afectaria el Decret de comerç de 1981.

l’articulat, en tres grans eixos / El text s’estructura en tres capítols amb mesures que volen incidir en «tres àmbits principals d’actuació: l’impuls de l’activitat econòmica, la contenció de la despesa pública i la millora de la qualitat administrativa». En el cas del primer capítol, el Govern va destacar iniciatives que, a més de les descrites en l’àmbit de la construcció i dels pagaments públics, passen per «la priorització en la contractació pública de les empreses andorranes», el règim sancionador per una infracció qualificada com a intrusisme amb multes d’entre 3.000 i 12.000 euros o la subvenció econòmica per a les famílies en el pagament de la quota de les guarderies infantils.

Aquesta darrera mesura, l’única que no s’inclou en la previsió de Projecte de llei de pressupost 2011 i sobre la qual Bartolomé va assegurar que es trobaria un bon finançament, es concretaria en un import de 75 euros per mes. La prestació aniria, a més, «en funció de les diverses reduccions de preus que poden aplicar les guarderies, si escau, sobre la quota total que cal abonar en concepte de serveis prestats» i només es podria atorgar en cas que la plaça «no superi un 33% la quota mensual mitjana de les guarderies comunals».

RACIONALITZAR L’ADMINISTRACIÓ / Al segon capítol, el dedicat a la racionalització de la despesa de l’Administració, inclou la ja avançada congelació de les retribucions del cap de Govern, ministres i alts càrrecs en general durant l’exercici 2011, a més de la prohibició de noves places de funcionaris i agents de l’Administració de caràcter indefinit.

En aquest sentit, i per tal de «minimitzar l’impacte de creixement de personal de l’Administració general», les places vacants dels funcionaris jubilats «es reconduiran als departaments que tinguin projectes estratègicament prioritaris». A més, en un termini màxim de quatre anys, «s’ha de reduir a la meitat la contractació d’agents de l’Administració de caràcter eventual per obra o serveis», assenyala l’articulat.

El text també concreta, a l’apartat d’optimització de l’eficiència i l’eficàcia administrativa, l’establiment d’un procediment simplificat per a diverses tramitacions en matèria ambiental i la simplificació de pagaments d’una quantitat escassa.

sense por del bloqueig / Pel que fa a les possibilitats que l’articulat pugui estancar-se al Consell General, el ministre d’Ordenament Territorial i Obres Públiques, Bartolomé va confiar en el suport dels agents socials i econòmics com a motiu de pes per al vist-i-plau dels reformistes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT