PUBLICITAT

El Govern intervé la BPA per presumpte blanqueig de capitals

L’entitat «obrirà una investigació interna per esclarir els fets i depurar responsabilitats»

El cap del Govern, Antoni Martí, just abans de la roda de premsa convocada urgentment ahir per la tarda.
El cap del Govern, Antoni Martí, just abans de la roda de premsa convocada urgentment ahir per la tarda. | Tony Lara
L’Institut Andorrà Nacional de Finances (INAF) va intervenir ahir la Banca Privada d’Andorra (BPA) a instàncies de la denúncia interposada per la unitat d’intel·ligència financera dels Estats Units per un presumpte cas de blanqueig de capitals. Així ho va notificar el cap de Govern en funcions, Antoni Martí, en una compareixença urgent. 
 
L’entitat, per la seva banda i en un primer comunicat, va desmentir qualsevol «possible ingerència» per part del «supervisor andorrà» i va recordar que «cal fer constar que no és la primera vegada que rumors d’aquest tipus intenten perjudicar la nostra imatge i reputació». Hores més tard, en una segona nota, el Banc asseverava que «els òrgans directius de BPA es mantenen en les seves funcions i el banc està realitzant les seves activitats financeres amb total normalitat» i es comprometia a «col·laborar estretament amb els interventors nomenats per l’INAF».
 
La notificació sobre el faïment de la investigació per part de les autoritats nord-americanes va arribar a Martí la setmana passada, segons ha pogut saber EL PERIÒDIC. El Departament de Tresoreria i Control de Delictes Financers dels EUA (d’ara endavant, FinCEN) emplaçava l’Executiu a emprendre «un seguit de mesures per controlar l’operativa de BPA en el futur». 
 
Després d’assessorar-se i presentar les qüestions pertinents, Martí va «adreçar una comunicació a l’INAF i al Ministeri Fiscal (...) i es va procedir a la intervenció». Tanmateix, el dirigent va voler llançar un missatge de tranquil·litat a la societat insistint en que «es tracta d’un cas de presumptes males pràctiques i no d’una situació de risc de solvència o problemes de balanç». També va dirigir-se, més concretament, als clients de l’organització: «les institucions competents actuaran de manera efectiva per garantir la continuïtat del servei de BPA cap als seus clients, així com la integritat dels seus dipòsits i la continuïtat de la seva operativa».
 
Les institucions reguladores del sistema financer van designar dos interventors per tal de verificar les sospites del FinCEN, que acusa directius i treballadors de l’entitat de presumptes males pràctiques i d’actuar irresponsablement, facilitant operacions de blanqueig de capitals a organitzacions criminals.  
El Banc assegurava la seva cooperació «procedint a l’obertura immediata d’una investigació interna per esclarir els fets, corregir operatives internes i depurar responsabilitats».
 
A partir del moment en què es va fer la intervenció, es va establir «un període de 60 dies després del qual es resoldrà sobre l’aplicació efectiva» de les mesures recomanades per la tresoreria nord-americana, segons va explicar Toni Martí.
 
La directora del departament de control financer d’EUA, Jennifer Shaski, va agrair «la col·laboració de les autoritats en les tasques d’investigació», corroborant que «Andorra sempre ha complert amb les seves obligacions en matèria de lluita contra el blanqueig de capitals», segons apraules de Martí.
 
Aquest matí, les autoritats competents intervindran en una roda de premsa per presentar els detalls d’una investigació de la que, fins i tot abans de ser presentada als mitjans de comunicació del país, ja se’n feia ressò a diversos diaris de l’estranger.
 
Els primers en conèixer la notícia van ser els caps de les llistes nacionals que el passat 1 de març concorrien per assolir un lloc al Govern i que properament ocuparan una cadira al Consell General.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT