PUBLICITAT

Coll de Nargó

Destrossen les restes d’ous de dinosaure de Nargó

Un veí de la zona destrueix el jaciment musenosaure del Mirador del Cretaci

Per EL PERIÒDIC

Imatges del jaciment abans i desprès de la destrossa, respectivament.
Imatges del jaciment abans i desprès de la destrossa, respectivament. | ANA
La zona que exhibia ous de dinosaure del jaciment museïtzat del Mirador del Cretaci a Coll de Nargó va aparèixer aquest dimarts a la tarda completament destrossada per algú que va malmetre totes les restes d’ou que afloraven. L’atac va ser descobert pel cap del grup de recerca del Mesozoic de l’Institut Català de Paleontologia, Àngel Galobart, que va descobrir l’atac en una visita rutinària al jaciment dimarts a la tarda i immediatament va donar l’avís al Departament de Cultura de la Generalitat i a l’Ajuntament de Coll de Nargó. 
 
Prop d’aquesta zona l’any 2009 es va extreure la posta d’ous de dinosaure més gran recuperada a Europa. La zona del Mirador  del Cretaci afectada es troba a la part inferior del jaciment que mostra una quadrícula que simula una excavació i on el visitant podia observar closques d’ous de dinosaures. Aquests jaciments són molt escassos a Europa i aquesta zona dels Pirineus n’era un dels màxims exponents. «Els ous han estat descalçats, trencats i les restes apareixen escampades per tot el jaciment», ha explicat Galobart. 
 
L’alcalde de Coll de Nargó, Benito Fité, també ha lamentat l’acció. Des de fa anys, el municipi està invertint recursos per convertir el patrimoni paleontològic de la zona en un atractiu turístic. «És un gran pas enrera, una catàstrofe. Perdem un actiu molt important, ja que la visita al jaciment s’incloïa dins de la visita del museu», ha comentat. El jaciment museïtzat forma part de l’espai Dinosfera dedicat als dinosaures i que la setmana vinent inaugura la nova museografia. 
 
Aquest jaciment ja va ser objecte d’espoli fa dos anys, quan un veí de la població va endur-se un fòssil d’un esquelet vertebrat que els paleontòlegs de l’ICP estaven a punt d’extreure. El fòssil va ser retornat en diversos fragments al jaciment després d’una trucada anònima a l’Ajuntament, els Mossos d’Esquadra van identificar l’autor i va ser jutjat i condemnat a pagar una multa de 90 euros el passat mes de juny. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT