PUBLICITAT

Andorra la Vella

La intervenció com a mesura preventiva

La INAF afirma que no es pot posar en dubte la plaça financera andorrana

Per MARISA DA COSTA

La directora general de la INAF, Maria Cosan, en un moment de la compareixença celebrada ahir.
La directora general de la INAF, Maria Cosan, en un moment de la compareixença celebrada ahir. | TONY LARA
La directora general de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Maria Cosan, va comparèixer ahir davant d’un important desplegament de mitjans de comunicació per aclarir que l’expedient sancionador imposat a la Banca Privada d’Andorra (BPA) arrel de la comunicació publicada el passat dilluns pel Departament de Delictes Financers i de Control del Tresor nord-americà (FinCEN) no és més que «una mesura preventiva». L’expedient només implica la intervenció de l’entitat per efectuar una investigació amb què es determini la certesa o manca de raó de les autoritats nord-americanes.

La cara visible de la institució encarregada de supervisar el sistema financer andorrà va insistir que «la ingerència practicada a l’entitat té l’objectiu d’esbrinar la motivació del FinCEN per proposar mesures de control al banc per presumptes males pràctiques».

La directora va destacar el fet que l’acció respon a la voluntat «d’assegurar que el funcionament de BPA continua amb total normalitat» i que, en cap cas, «es pot posar en dubte la integritat de la resta d’entitats andorranes perquè n’hi hagi una que tingui una investigació oberta».

Cosan va criticar la manca d’especificitat i concreció de la comunicació publicada pel FinCEN en què s’informa que la BPA hauria, presumptament, «facilitat el blanqueig de capitals i funcionat com a canalitzadora de diners provinents del delicte organitzat, la corrupció i el tràfic de persones». És precisament degut a la insuficiència d’elements definitius que, malgrat el comunicat del departament de control de blanqueig de diners americà apunti a «alts directius», no s’hagi «procedit a la destitució formal del Consell d’Administració».

En vista del suggeriment de les autoritats dels EUA però també pel fet «que la nota és molt poc precisa», la INAF va designar dues interventores que, en col·laboració amb la Unitat d’Intel·ligència Financera (UIFAND), «tutelaran» el Consell d’Administració del banc «per esclarir la motivació nord-americana».

La gerent va constatar que, en qualsevol cas, «el desencadenant no té res a veure ni amb la solvència ni amb problemes de liquiditat per part de BPA». De fet, «el sistema financer andorrà gaudeix d’un alt ràtio de confiança, la INAF només vetllarà per mantenir la reputació i el bon nom».

El control per precaució de la BPA va ser acordat per les autoritats tan bon punt se’ls van comunicar les sospites el darrer dia 9 de març. A partir d’aquí, s’obre un període de 60 dies per tal que totes les parts implicades i interessades presentin al·legacions, informació que considerin escaient i comentaris.

Serà aleshores quan el sector contra el blanqueig de capital nord-americà procedirà a l’avaluació de la documentació que li sigui aportada i a la consegüent extracció de conclusions sobre la implicació de la banca en les acusacions que se li apliquen. El procés es resoldria entre els 90 i els 120 dies.

En el supòsit que el FinCEN considerés procedent ratificar les seves acusacions, «els escenaris previsibles són nombrosos». La dirigent de la INAF va explicar que, «en el pitjor dels casos» els EUA, «que ja sabem com són», impedirien a l’organització andorrana operar dins del seu sistema.

Davant la incertesa de les persones que, en conèixer la notícia, s’apropaven a les sucursals a interessar-se per la situació o fins i tot per a realitzar reintegraments, des de la institució supervisora es va voler tranquil·litzar els clients i detentors de la banca privada andorrana, assegurant que la normalitat del seu funcionament està totalment garantida. Els nivells de liquiditat de l’entitat són molt elevats, exactament es troben al 70%, pel que és improbable una crisi de liquiditat. De fet, precisament és el principal objectiu de la INAF, a més de la finalitat d’investigar la procedència o no de les acusacions llançades des de la primera potència.

Comunicat de BPA/ L’entitat bancària va transmetre ahir una nota de premsa per matisar certs aspectes, davant de la «declaració de la Financial Crimes Network del Departament de Tresor dels Estats Units». En el comunicat es corrobora el nomenament de dos interventors «mentre es substancia un expedient administratiu per verificar l’existència d’una eventual mala pràctica», així com la continuïtat de l’activitat del Consell d’Administració. També s’hi «garanteix que no hi ha cap problema de solvència ni tampoc de balanç», com ja va afirmar el cap de Govern, Toni Martí, en donar a conèixer la intervenció endegada per l’INAF. Per últim, es manifesta «la confiança que s’esvaeixin els dubtes», vist que «BPA sempre ha respectat la normativa reguladora de l’activitat financera».

Suport de l’ABA/ L’Associació de Bancs Andorrans (ABA) va organitzar una trobada extraordinària l’endemà de conèixer el contingut de la comunicació del FinCEN i l’actuació del Govern. En un comunicat de premsa posterior, sostenia «la reputació de la plaça financera andorrana» i donava «el seu suport a les accions» empreses i subscrivia el fet que «la intervenció no respon a una situació de risc de solvència ni liquiditat, sinó a la voluntat d’esclarir els fets que han motivat a la FinCEN dels EUA a emetre una notificació de presumptes males pràctiques en matèria de blanqueig de capitals».

Fins que la investigació oberta no aporti indicis per desmentir els presumptes delictes de blanqueig de diners que, suposadament, haurien comès clients de l’entitat bancària, queda garantida l’operativitat de BPA, cas aliè als altres bancs amb actuació a Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT