PUBLICITAT

Andorra la Vella anuncia un superàvit de 4,57 milions d’euros

El comú assegura haver exhibit les millors xifres del mandat

Consell de Comú d'Andorra la Vella
Consell de Comú d'Andorra la Vella | Tony Lara
El Comú d’Andorra la Vella va aprovar, en la sessió del Consell de dijous, la liquidació del pressupost del 2014 amb un superàvit de 4,57 milions d’euros, que suposa el millor tancament de tot el mandat, segons va apuntar el cònsol major, Jordi Minguillón: «Mai s’havia arribat a un superàvit tan important ni s’havia eixugat tant deute. El resultat és molt bo».
Minguillón feia referència a la reducció de deute que el Comú va exhibir de 5.740.180 euros i que els permet retallar les xifres fins als poc més de 46 milions d’euros actuals: «S’han retallat prop de 5 milions i ara estem a 19 milions (un 140% de marge) del màxim que el Comú es podia endeutar, del límit d’endeutament fixat per la llei. L’objectiu fixe que tenim és reduir el deute en 2,9 milions d’euros cada any, que és el crèdit que tenim amb les entitats bancàries a vint anys».  
Les despeses executades van arribar als 30.826.160 euros, és a dir el 86,34% del que s’havia pressupostat en un principi, mentre que els ingressos s’han executat en el 99,15% arribant als 35.401.650 euros. En aquest sentit, Mayka Nin, consellera de finances, va subratllar que s’havia assolit aquest nivell d’ingressos gràcies a l’acord al que es va arribar sobre la repartició de l’IGI provinent de l’ITP al 2014, que ha suposat uns ingressos extraordinaris de quelcom més d’un milió d’euros. En aquest sentit, Minguillón va afegir que «gràcies a aquests ingressos extraordinaris, l’acord amb el Govern que ens ha aportat 1,5 milions d’euros pel tema de l’ITP, hem pogut arribar obtenir aquest superàvit i a aconseguir reduir el deute».

L’oposició va valorar positivament l’execució del superàvit, però tant la consellera del PS Dolors Carmona com el conseller d’SDP Josep Vila es van mostrar força crítics amb que no s’hagi fet efectiva la inversió que hi havia prevista per al 2014. En el pressupost es fixaven 4.451.719 euros per aquest apartat, i, finalment s’han liquidat 2.391.700, és a dir el 53,73%. 
 
Els reconduïts, cavall de batalla/En aquest sentit, el cònsol major va explicar que «estava prevista una partida pressupostària (4.254.000 euros) per les inversions i no es que no s’hagin fet, sinó que s’han reconduït, per aspectes tècnics, 1.862.000 euros amb el que el total de inversió serà prop del 96% del pressupostat.  Crec que mai s’ha fet millor. Una cosa és que es liquidi i una altre que estigui compromesa. Son coses que no s’han acabat en el moment fixat però que s’estan fent, es faran i estan compromeses. Minguillón feia referència a la planta depuradora d’aigua de la Birena i a la reforma del Centre Esportiu Serradells que assegura que son «obres complexes i es faran durant l’any 2015».

Josep Vila, conseller de SDP, es va mostrar contundent i va afirmar que «ara que s’ha tornat a signar l’any amb superàvit ja seria hora, després de set anys, de començar a invertir en la parròquia que el comú sembla tenir-la abandonada». També va criticar el tema dels reconduïts i va afirmar que «estan justificats, però aprovem un pressupost al desembre per funcionar tot l’any i, si activéssim totes les obres que tenim, previstes, no ens passaria. Tot hauria de ser més ràpid i quan abans posem fil a l’agulla, abans acabarem. Ens passem tot l’any sense fer res i al final ens enrecordem a última hora que hem de tancar els comptes i ho solucionem amb reconduïts», va disparar Vila. 

Per la seva part, la consellera de PS, Dolors Carmona, també va mostrar-se crítica: «El diferencial és important perquè una cosa és el tancament de comptes, amb percentatges de liquidació, i una altre el coneixement dels projectes que no s’han realitzat malgrat estar pressupostats. El senyor cònsol s’ha referit a dos projectes, el de la Font de la Birena i les obres dels Serradells, i hem demanat la informació de tots aquests reconduïts per fer-ne seguiment i per veure si es duran a terme o no». Per acabar, es van proposar cinc entitats per ser reconegudes com a entitats culturals d’interès públic. La consellera de Cultura i Participació Ciutadana, Meritxell Rabadà, va proposar a l’Esbart Dansaire, l’Orfeó, els Fallaires d’Andorra la Vella, la Gresca Gegantera i la Confraria d’escudellers, «perquè la seva finalitat és la divulgació de la cultura popular de la parròquia i perquè s’ha contrastat la seva trajectòria. 
PUBLICITAT
PUBLICITAT