PUBLICITAT

Bartumeu supedita les eleccions anticipades al bloqueig del pressupost

  • La prioritat del Govern és la reforma tributària i complir amb l'obligació de presentar els comptes
  • El cap de Govern ha dit que l'escissió d'ApC pot significar un bon moment per continuar parlant amb RD
071010bartumeu
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant la roda de premsa d'aquest dijous a la tarda. Foto: ANA / NEREA MORENO
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha dit que presentaran el pressupost general de l'Estat a finals de mes i que si el Consell General no l'aprova hauran de convocar eleccions anticipades, però que no ho faran fins aleshores. Tot i saber que és probable que es bloquegi, Bartumeu ha dit que no pot convocar eleccions abans de confirmar-ho. Per ara, la prioritat del Govern és la reforma tributària i complir amb l'obligació de presentar el projecte de llei de pressupost, encara que "per a alguns la prioritat sigui la dissolució del Consell General", amb la conseqüència de que es retardaria la reforma tributària. D'altra banda, el cap de Govern ha dit que l'escissió d'ApC pot significar un bon moment per continuar parlant amb Renovació Democràtica, i ha anunciat que té intenció de trucar al seu president, Ricard de Haro, tot i que no ha volgut precisar si la intenció és reintegrar RD a l'Alternativa de cara a unes hipotètiques eleccions anticipades.

El calendari de dissolució del Consell General ha quedat sotmès al projecte de llei del pressupost. El cap de Govern ha dit que presentarà el pressupost a final de mes i que si aquest no s'aprova es veuran obligats a convocar eleccions anticipades, però que no ho faran abans. Encara que per les declaracions de l'oposició es pugui suposar que no aprovaran el pressupost que es presenti, Bartumeu ha assegurat que "en mig de les turbulències de l'escenari polític dels darrers mesos no poden guiar-se per les intuïcions". Ha explicat que no vol trobar-se en la situació d'haver decidit dissoldre el Consell pels inputs i que després algú d'altres forces polítiques digui que potser si s'hagués esperat al debat de totalitat hi hagués hagut pressupost.

Ha indicat que la prioritat del Govern en aquest moment és aprovar la reforma tributaria de les tres lleis d'imposició directa i que en això coincideix amb l'opinió del president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, però que dissenteixen en la urgència de la tramitació del projecte de llei de l'impost sobre el valor afegit, que el reformista considera menys urgent. Tot i així, Bartumeu ha indicat no renuncia a poder convèncer a Gabriel de la importància d'aquesta llei.

El cap de Govern ha aclarit que l'orde de les coses és el que ells han establert: primer tramitar la reforma tributària i presentar el pressupost i després veure si cal convocar eleccions anticipades, i no pas començar per la dissolució del Consell General "com sembla que alguns prenen com a prioritat" i que podria suposar l'endarreriment de la reforma tributària.

Quant a la reunió amb ApC, Bartumeu ha explicat que el pacte de govern d'unitat d'Eusebi Nomen exigia que el Partit Socialdemòcrata s'adaptés a les seves exigències, i que per tant no és factible. També ha parlat sobre l'escissió d'ApC, recordant les declaracions de De Haro, que fan entendre que se'ls ha expulsat per discrepàncies i ha opinat que és "lamentable" i una confirmació de que el personalisme de Nomen porta a la descomposició d'una idea política. També ha avançat que té intenció de trucar a Ricard de Haro, però no ha volgut precisar si la intenció és reintegrar RD a l'Alternativa de cara a unes hipotètiques eleccions anticipades.
  • El cap de Govern ha dit que l'escissió d'ApC pot significar un bon moment per continuar parlant amb RD

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT