PUBLICITAT

ANDORRA LA VELLA

Els partits fan pinya per defensar les actuacions en l’escàndol BPA

El síndic adverteix que «els actes irresponsables d’uns poden malbaratar el bon nom i el benestar de tots»

Per E. J. M. / Foto:Tony Lara

El síndic general i el cap de Govern, al centre, aplaudeixen al final de l’acte institucional de l’aniversari de la Constitució.
El síndic general i el cap de Govern, al centre, aplaudeixen al final de l’acte institucional de l’aniversari de la Constitució. | Tony Lara
Unitat. Confiança. Suport. Tots els partits polítics que han obtingut representació parlamentària en la pròxima legislatura han insistit en què és el moment d’anar tots a l’una com els mosqueters i donar suport unànime a les actuacions que s’han pres per afrontar la crisi que amenaça el sector financer arran de la denúncia de presumpte blanqueig de capital per part de Banca Privada d’Andorra (BPA). Durant la celebració del 22è aniversari de la Constitució, en un acte solemne al vestíbul del Consell General que va tenir lloc dissabte, els probables presidents dels grups parlamentaris que es formaran el 23 de març van expressar paraules d’unitat.

Ladislau Baró, de Demòcrates per Andorra, va manifestar el seu suport i el del partit «al que estan fent les institucions, tant la INAF com la UIFAND i el Govern, ja que les passes que s’han donat fins ara són les correctes, encaminades a garantir la viabilitat del sistema financer i trobar una solució en el termini més curt possible. És normal que l’afer tingui repercussió però només afecta una entitat financera, no ha de perjudicar la imatge del país si s’actua amb la claredat, la contundència i la transparència com s’està fent fins ara”, va argumentar.

Els que seran els líders de l’oposició també van opinar en el mateix sentit. Josep Pintat, de Liberals per Andorra, va recordar que és «el moment de transmetre que tenim confiança en les nostres institucions i en les actuacions que s’han pres i la unitat de totes les forces polítiques per fer front a aquesta delicada qüestió.» Pintat va afegir que «hi ha en joc el futur d’Andorra, la solvència del sector financer, les famílies que treballen a l’entitat i la clientela.» «No qüestionaré en absolut les accions que s’han pres, al contrari, estaré al costat del Govern i després ja veurem. Ara toca recuperar la credibilitat, la imatge exterior i que Andorra pugui continuar sent un país de prosperitat», va concloure el liberal.

El líder de la coalició, el socialdemòcrata Pere López, va coincidir amb Pintat: «Ara no toca avaluar, tinc confiança absoluta en els tècnics dels organismes que hi intervenen, i també en els professionals de la banca. En nom meu i de la coalició, tota la confiança», va subratllar. López es va sumar al discurs del síndic: «Celebro el to del discurs en un moment complicat com el que estem passant. Ara ens toca a tots empènyer fort perquè el país tiri endavant i superar la situació. Confio en la bona actuació de cadascuna de les persones que hi intervé, convençut de la seva professionalitat, sabran trobar la solució», va concloure.

Finalment, Víctor Naudi, de Socialdemocràcia i Progrés, va advertir que el cas BPA «és una qüestió que ens afecta a tots, el sistema bancari és sòlid però s’ha de cuidar». Naudi va considerar que fins ara s’havia actuat correctament: «Calia actuar amb diligència, prendre decisions ràpidament, i s’ha fet, posant-ho de seguida en mans de la INAF i de la UIFAND». El socialdemòcrata va opinar que «no crec que el sistema financer estigui en perill, però l’escàndol de no fa massa [cas Pujol] no ens va fer bé i aquesta qüestió [BPA] no ens ajuda», va admetre.

Durant el discurs institucional del síndic general, Vicenç Mateu va alertar “que en un país tan petit com el nostre els actes irresponsables d’uns poden malbaratar el bon nom i el benestar de tota la població i posar en entredit la sobirania i la continuïtat d’un estat molts cops centenari, segur que ens en sortirem”. El síndic, emocionat,va demanar confiança “en el nostre extraordinari país”.

Mateu va reiterar que Andorra s’ha de conèixer per ser un país “sinònim de rigor, d’honestedat, de responsabilitat, de feina ben feta”. Mateu també va voler ressaltar que “malauradament, avui hi ha molts treballadors, moltes famílies, molt inquietes pel seu futur”, insinuant el cas BPA.

Després de la compareixença a la recepció, Mateu va comentar als mitjans de comunicació que «els dos conceptes més importants que tots els andorrans hem de tenir presents són confiança i unitat. Estem passant una situació difícil però tinc confiança en què ens en sortirem, ara no és moment de llençar-se els plats pel cap sinó de donar suport a les accions del Govern». El síndic va argumentar que «la qüestió no és la profunditat del cas sinó que en un lloc tan petit com Andorra l’acció d’un pot afectar el benestar del conjunt. Una acció excessiva sense tenir en compte l’impacte que pot tenir en la col·lectivitat ens pot fer molt de mal», va lamentar.

El cap de Govern, Toni Martí, va declinar, després del discurs del síndic, donar més detalls del cas BPA. Amb tot, Martí va voler recordar que el seu Govern «ha optat de forma molt decidida per les reformes a favor de la transparència. És el camí del creixement d’Andorra, i us parla el probablement pròxim cap de Govern, hi ha una única opció: continuar les reformes al tomb de la cooperació internacional, de la transparència i de les bones pràctiques». Martí va aplaudir les paraules del síndic i va afirmar que «Andorra és un país de gent treballadora, orgullosa de l’honestedat del seu treball, i aquesta és l’Andorra que defensem».

L’acte de celebració de la Constitució de l’any 2015 quedarà marcada per la inquietud provocada per l’afer BPA, que ha posat en entredit la confiança en el sector financer andorrà. De moment, tots els partits polítics han decidit fer pinya i donar suport a les accions preses pel Govern, tot i que han admès que no coneixen en profunditat els detalls del dossier del cas.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT