PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els accionistes de BPA sol·liciten una reunió de tot el sector bancari

L’objectiu resideix en trobar la solució adequada, preservant els interessos de totes les parts

Per Marisa da Costa

Els germans Higini i Ramon Cierco, a l’arribada a una de les reunions mantingudes els darrers dies.
Els germans Higini i Ramon Cierco, a l’arribada a una de les reunions mantingudes els darrers dies. | Tony Lara
Els accionistes de la Banca Privada d’Andorra (BPA)sol·licitaven ahir formalment a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), «que reculli el nostre oferiment i la nostra disponibilitat i, en les properes hores, organitzi una reunió de tot el sector bancari» andorrà. La demanda es feia pública paral·lelament en el moment en què, el fins fa uns dies director general i conseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, abandonava les instal·lacions comissarials del cos de Policia per ser posat a disposició judicial.
 
A la cerca d’una solució/ El grup accionarial de BPA, encapçalat pels germans Ramon i Higini Cierco, i que representa més d’un 80% del capital social de l’entitat, es posa a total disposició de tots els actors amb un paper decisiu en l’evolució de la reputació financera d’Andorra i els emplaça a «buscar la millor via de solució (...) amb la celeritat que requereix la qüestió». Segons exposava l’agrupació en un comunicat de premsa que sortia a la llum el vespre d’ahir, la finalitat d’aquesta trobada és «recercar i trobar l’adequada solució», amb la que  «s’ha de poder preservar els interessos dels clients, el lloc de treball dels empleats i el patrimoni de l’entitat», condició sine qua non
 
El convit arribava en ple moment d’incertesa. Davant de les elucubracions llançades per diversos mitjans internacionals sobre el devenir de BPA, segons les que l’entitat havia de ser liquidada, el Govern assegurava que és «impossible confirmar la liquidació de la BPA perquè, en realitat, encara no s’ha pres una decisió» sobre el futur de l’entitat. Des de l’administració es parlava de l’anàlisi de vàries sortides, com per exemple «solucions híbrides», les quals podrien suposar que alguna altra entitat es quedés amb una part del negoci de BPA i una altra part es nacionalitzés o es liquidés, segons informa l’ANA.
 
A més de la demanda a l’INAF perquè doni lloc a la reunió amb el sistema, afirmen que «l’alarma social que s’ha generat aquests dies ens obliga a manifestar que ni en el moment de la intervenció ni a data d’avui no hi havia ni hi ha cap problema de solvència ni de balanç de BPA». Per últim, defensen que «la justícia ha de fer, i a ben segur fa i farà, el seu camí i les eventuals responsabilitats que pogués declarar no poden, decap manera, posar en dubte l’honorabilitat del conjunt de persones que treballen en la nostra entitat bancàri».
 
Compareixença judicial/ L’únic detingut en el marc de la investigació desencadenada, ara fa sis dies, arrel de la publicació per part del Departament de Delictes Financers i de Control del Tresor nord-americà, en què proposava el control de l’entitat bancària per presumptes males pràctiques relacionades amb la legitimació de capitals provinents d’activitats delictives, serà interrogat. Després de dos dies de retenció, presenta declaració davant del jutge de guàrdia i del fiscal general, Alfons Alberca, qui tutela el cas. Mentrestant, la Policia té previst detenir dos gestors de l’entitat per blanqueig de capital provinent del crim organitzat. Se cerca, també per a la seva retenció, una ciutadana xinesa que afirmava treballar pel banc oferint de licitació de diners.
 
La investigació evoluciona mentre avui mateix, en què es recuperava la normalitat en l’operativa del banc, especialistes nord-americans enceten una auditoria per estudiar els procediments de BPA.
PUBLICITAT
PUBLICITAT