PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

BPA acumula cues d’una cinquantena de persones que esperen per ser ateses

Les targetes de crèdit de l'entitat estan inhabilitades

Per El PERIÒDIC

Cues d'una cinquantena de persones a l'oficina central de la BPA
Cues d'una cinquantena de persones a l'oficina central de la BPA | EL PERIÒDIC
Els caixers automàtics i oficines de l'entitat s'han vist avui saturats en el moment en que ha començat a còrrer la veu que la INAF ha limitat l'operativa dels clients. Les targetes de crèdit de BPA estan inhabilitades, no es pot pagar amb les targetes als centres i estacionaments del Principat, a més, els caixers automàtics no responen a la petició de treure diners dels comptes de BPA, ja sigui des la pròpia entitat o des de caixers d'altres bancs.

Les oficines de l'empresa dels diferents punts del país estan tenint cues de clients enfadats i inquiets, a l'oficina central, on s'hi aplegaven una cinquantena de persones, els usuaris mostraven la seva crispació i desesperació per ser atesos, “portem més de dos hores aquí esperant, això no pot ser, només ens diuen que em de tenir paciència, que tots serem atesos, però sembla que no avancem”. Entre comentaris de neguit i enuig, els clients s’anaven amuntegant a l’oficina central. La majoria esperaven a poder treure els seus diners el més aviat possible, “amb tot aquesta situació, he vingut el més ràpid que he pogut per treure els diners, doncs he de pagar factures, no em puc quedar sense poder fer servir els meus diners”.

Els treballadors de l'entitat han passat una circular a totes les persones que volien treure diners de la BPA, els han informat sobre la quantitat de diners que podien treure -2.500 a la setmana- i a les oficines on havien d’anar, doncs cadascú ha d’anar a les oficines on tingui el compte obert, per tal de facilitar així l’atenció i disminuir les cues. 

Fitch /  L'agència de qualificació creditícia Fitch ha rebaixat aquest dilluns tres esglaons la nota de BPA, de BB+ a B+, de manera que ha degradat més la consideració de bo porqueria que ja tenia l'entitat, tal com ha recollit l'Agència EFE. En un comunicat, Fitch justifica aquesta rebaixa per l'acusació a alguns directius de col·laborar amb el blanqueig de diners de clients xinesos, russos, mexicans i veneçolans, procedents del crim organitzat.
Text: Fitch situa la nota de BPA en perspectiva negativa i ho explica per la incertesa generada per aquesta investigació, que entén que genera "riscos" sobre la capacitat de BPA d'obtenir capital i que també afecta la seva liquiditat. "Fitch creu que la reputació de BPA es veurà significativament danyada" i que això impactarà negativament tant en les seves filials com en la solidesa del negoci i el perfil financer de BPA. Fins i tot en el cas d'un desenllaç favorable de la crisi, Fitch creu que el perfil de la companyia es debilitarà.

Així mateix, Fitch considera que la liquiditat i l'accés a capital per part de BPA "estan sota presió", i que això pot desencadenar que hagi de recórrer a l'accés a finançament del BCE a través de la seva filial espanyola Banco de Madrid.

Altres entitats / Les quatre entitats bancàries andorranes Crèdit Andorrà, Andbank, MoraBanc i BancSabadell asseguren que operen amb total normalitat tant en el mercat domèstic com en el mercat internacional. Exposen que l'anunci del FinCEN dels Estats Units va provocar "que el sistema financer internacional en el seu conjunt restringís de manera molt significativa la capacitat operativa de BPA". En canvi, asseguren que això no ha afectat als altres bancs del país.
Text: Les entitats bancàries andorranes han manifestat el seu suport a les actuacions efectuades tant pel Govern d'Andorra com per l'INAF després de l'anunci del FinCEN dels Estants Units per les presumptes males pràctiques per part de Banca Privada d'Andorra en matèria de blanqueig de capitals.

Segons exposen en un comunicat conjunt, la nota va provocar que el sistema financer internacional en el seu conjunt restringís de manera molt significativa la capacitat operativa de BPA. Així, reconeixen la intervenció de l'INAF a BPA per prevenir aquestes conseqüències i garantir la continuïtat operativa dels serveis bàsics i vetllar pel bon govern operatiu.


Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT