PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

AMIDA s’autoexclou de la Federació de Discapacitats

Grandvallet acusa a Valls de manca de diàleg i desmenteix un tracte de favor per part del Govern

Per JOSEP ROMERO

Una persona porta al seu familiar amb cadira de rodes en un centre assistencial del país.
Una persona porta al seu familiar amb cadira de rodes en un centre assistencial del país. | TONY LARA
La corda es va tensar tant entre els màxims responsables de la Federació Andorrana d’Associacions de Persones amb Discapacitat, FAAD, i l’Associació de Minusvàlids i Disminuïts, AMIDA, que ara s’ha acabat trencant. Ahir es va celebrar l’assemblea general anual de la federació, i l’entitat que presideix Agustina Grandvallet va explicar que no continuaran a la FAAD i que, a partir d’ara «cadascú continuarà pel seu camí de forma separada». 
Tot i que Grandvallet no va voler explicar amb detalls els motius exactes d’aquesta decisió, presa fa varies setmanes, va acusar a Valls de «manca de diàleg» i que la única comunicació existent des de fa uns mesos cap ençà ha estat uns correus electrònics i «cap voluntat d’escoltar-nos de manera formal». Va afegir, a més, que «no és la primera ni la última associació que surt de la federació». La màxima responsable d’AMIDA va acusar a la FAAD de «no haver entès el missatge d’un col·lectiu molt fràgil amb sensibilitats molt especials». 
 
No tracte de favor // Tot i lloar la tasca que realitza Valls al davant de l’Associació de malats i familiars d’ alzheimer, va desmentir rebre cap tipus de tracte de favor per part del Ministeri de Salut i Benestar, una acusació que va estar en boca en el seu dia del mateix dirigent de la federació. 
Per la seva part, aquest darrer va ser molt contundent i va qualificar de «mentida» que l’entitat que presideix hagi tingut la voluntat d’incoar un expedient d’expulsió contra AMIDA, tot i que en el seu moment va fer aquest suggeriment davant les acusacions realitzades per Grandvallet que va comentar que molts membres de l’organització no se sentien còmodes amb la federació al no recollir els seus neguits. 
 
Causes // Ha estat un llarg calvari en el que  totes dues entitats han escrit, des del mes de desembre passat, un llarg relat que ara té un desenllaç que no és precisament feliç. 
Mentre Valls assegura que segueix sense conèixer els motius de l’enfrontament més enllà de pensar que es tracta d’un tema personal de la mateixa Grandvallet  que en el fons «el que vol és presidir la FAAD». Va assegurar, a més, que la presidenta d’AMIDA no pot «parlar en nom de tots els discapacitats perquè afortunadament hi ha d’altres organitzacions que també estan fent tant bona feina com la seva».
 
Projecte Amida // Grandvallet va anunciar que actualment l’entitat compta amb més de 400 socis i «cada vegada som més», va indicar. Darrerament s’han incorporat més d’una vintena. 
Entre els programes amb els quals treballen ara destaca la creació d’una pàgina web pròpia i la creació d’un grup d’amics de l’associació format per joves discapacitats funcionals que s’encarregarà «d’organitzar viatges, escapades, viatges,...». 
En molts casos la iniciativa que existeix en països com ara l’estat Espanyol,  implica a «molts joves que habitualment no surten fora de casa». Tots ells rebran el suport d’un psicòleg i un orientador.  
A banda, AMIDA, treballa a través del seu grup social temes com poden ser «el dol en la discapacitat o com gestionar els recursos actuals en la societat en general».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT