PUBLICITAT

La CE vol l’intercanvi d’informació sobre les resolucions tributàries

L’objectiu és impedir pràctiques abusives de les multinacionals

Pierre Moscovici
Pierre Moscovici | El Periòdic
La Comissió Europea (CE) proposarà a partir d’avui poder ampliar l’intercanvi automàtic d’informació sobre les resolucions tributàries. L’objectiu d’aquesta mesura és per impedir pràctiques abusives per part de multinacionals, així com revocar la revisada Directiva sobre la fiscalitat dels estalvis per evitar duplicitats.

La portaveu comunitària Mina Andreeva va informar ahir que el comissari europeu d’Afers Econòmics i Financers, Fiscalitat i Duanes, Pierre Moscovici, presentarà aquesta iniciativa, que serà «important» en la lluita en favor d’una major transparència fiscal i en contra del frau i l’evasió fiscal a Europa.

La proposta de Moscivici consistirà en una comunicació en la qual es delinearà el treball que la CE realitza en aquesta àrea, inclosa la revocació de la revisada Directiva sobre fiscalitat dels estalvis, i una directiva per a l’intercanvi automàtic d’informació sobre les resolucions tributàries. Aquestes resolucions també són conegudes com tax rulings des de l’escàndol LuxLeaks que ha esquitxat el president de la institució, Jean-Claude Juncker.

El Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ) va desvetllar al novembre passat l’existència d’acords fiscals entre Luxemburg i gairebé 340 multinacionals entre 2002 i 2010, entre ells Pepsi, IKEA, AIG, Coach o Deutsche Bank, que van permetre a les empreses rebaixar de forma dràstica els seus impostos. 

Aquestes resolucions tributàries són una pràctica legal i confidencial, que permet a les empreses sol·licitar per avançat a un país conèixer quin tractament fiscal se’ls va a aplicar i obtenir avantatges fiscals. Actualment els estats membres de la UE tot just comparteixen informació sobre les resolucions relatives als règims de l’impost de societats, que pateixen sovint de gran complexitat. 
Aquest fet fa que resulti difícil per a les autoritats fiscals avaluar on té lloc l’activitat econòmica real d’una empresa i aplicar equitativament les normes fiscals. Com a conseqüència, moltes multinacionals intenten transferir beneficis i minimitzar-ne els deutes tributaris.
 
La Comissió Europea proposarà revocar la revisada Directiva sobre fiscalitat dels estalvis, que es va adoptar al març de 2014, per tal d’evitar duplicitats amb altres legislacions. El desembre passat, la Unió Europea va acceptar un major intercanvi automàtic d’informació bancària a partir de 2017, en adoptar la revisada Directiva sobre cooperació administrativa. Luxemburg va dir durant les negociacions que, per sumar-se a l’acord, la CE hauria de  revocar la directiva sobre fiscalitat dels estalvis per evitar duplicitats. La majoria dels països del G20 participaran en l’intercanvi automàtic d’informació a partir de 2018. 

D’altra banda, la Unió Europea negocia amb Andorra, Suïssa, Liechtenstein, Mònaco i San Marino esmenes a convenis signats en el seu moment per poder-los adaptar a les noves exigències per a l’intercanvi automàtic d’informació fiscal en el bloc comunitari.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT