PUBLICITAT

Andorra La Vella

L’INAF busca un banc a Espanya o França de corresponsal de BPA

L’objectiu es dotar de liquiditat BPA perquè pugui operar almenys en territori Europeu

Per JOAN RAMON BAIGES

Clients de BPA fan cua per retirar diners.
Clients de BPA fan cua per retirar diners. | Tony Lara
L’INAF està negociant amb la gran banca espanyola i francesa dotar de liquiditat a Banca Privada d’Andorra (BPA), segons han confirmat fonts financeres del Principat a EL PERIÒDIC D’ANDORRA. L’INAF és l’organisme que ha intervingut BPA, després que aquest banc fos acusat pel Tresor dels Estats Units de col·laborar en activitats de blanqueig de diners. L’objectiu és aconseguir línies de liquiditat en euros que permetin operar als comptes de corresponsals, almenys als que estan a Europa, el que evitaria el col·lapse total de l’entitat andorrana. Ahir llargues cues a les sucursals andorranes de BPA van ser la constant, després de la mesura de l’Executiu de limitar la retirada de fons de l’entitat a només 2.500 euros a la setmana.
 
L’INAF destaca en les seves reunions amb la banca andorrana que ha pres el control dels comptes de corresponsals i espera en les pròximes hores aconseguir obrir per a BPA, encara que sigui de manera tímida, línies de liquiditat internacionals en euros, el que alleujarà la situació del banc. Fonts de la banca andorrana van explicar ahir que la figura del corresponsal és clau. Es tracta de trobar en un banc francès o espanyol un corresponsal que accepti obrir un compte nou perquè BPA pugui operar, ja que els actuals han retirat la seva confiança en l’entitat andorrana. Les mateixes fonts van indicar la seva perplexitat per la situació creada, ja que en cap moment BPA ha tingut problemes de liquiditat i la crisi ha estat motivada per unes males pràctiques d’alguns directius.
 
Per a això hi ha converses amb entitats com Santander i BBVA per la part espanyola i amb Société Générale i BNP pel costat francès per aconseguir aquestes línies operatives, segons El Confidencial. Des que va esclatar l’escàndol cap banc del món vol operar amb BPA, avançant-se a la sanció que aplicarà Estats Units.
 
Si s’aconsegueixen aquestes línies de descompte, el Govern espera poder evitar la caiguda de l’entitat i aplicar el seu pla, que passa per trossejar el tercer banc d’Andorra i vendre’l per parts enmig d’una liquidació ordenada. En aquest sentit, la decisió dels interventors del Banc d’Espanya de presentar concurs de creditors de Banc Madrid és una pedra a la sabata per al pla andorrà. Banco Madrid val molt menys després d’haver entrat en situació concursal, una opció que, segons el parer de fonts financeres del Principat, no era necessària ja que l’entitat era clarament solvent.
 
Suport / D’altra banda, la plataforma ciutadana AD800 va expressar ahir el seu suport als empleats  de BPA, un col·lectiu que està preocupat pel seu futur. De la mateixa manera s’ha pronunciat l’USdA en un altre comunicat que ha fet arribar als mitjans de comunicació. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT