PUBLICITAT

Andorra La Vella

«S’estan dient moltes barbaritats»

Els clients de l’entitat continuen en la incertesa enmig d’una calma tensa per la restricció de l’INAF

Per EL PERIÒDIC

Cues de clients de BPA indignats esperant a les portes de l'oficina principal.
Cues de clients de BPA indignats esperant a les portes de l'oficina principal. | EL PERIÒDIC
Els clients de BPA continuaven ahir per segon dia a la incertesa, enmig d’una calma tensa davant la restricció imposada per l’Institut Nacional de Finances d’Andorra (INAF), el controlador financer del Principat, de limitar les extraccions de diners a 2.500 euros per setmana i compte. Les oficines de Banca Privada d’Andorra van obrir al matí amb noves cues de clients, que esperaven a les portes pendents de la situació i a la recerca de respostes sobre què passarà amb els diners que van dipositar a l’entitat. Els clients s’hi van acostar a les oficines de BPA tant per demanar informació als seus gestors com per retirar la màxima quantia permesa a dia d’ahir, davant el temor que durant les pròximes setmanes s’estableixin noves limitacions. És el cas de Jaume R., que temorós pels seus estalvis, va trucar ahir a la sucursal general d’Escaldes-Engordany per informar-se de la situació. «M’han dit que puc retirar diners del caixer fins a 300 euros per dia, però he vingut a l’entitat a treure els 2.500 que ens deixen per setmana, perquè no sabem què passarà, jo tinc tots els meus diners aquí i sóc un treballador normal, que guanyo el meu sou. Hem de confiar que sortirà tot bé», va relatar a Efe amb evident preocupació.

Al caixer de les oficines centrals també s’hi va registrar una intensa activitat. Una clienta, que va preferir no revelar la seva identitat, va provar sense sort retirar efectiu. «He intentat treure 300 euros i no em deixa. A la pantalla posa que està bloquejada el compte i tampoc he pogut pagar amb la targeta aquests dies. Ahir vam anar al pediatre de la nena i no vam poder pagar», va narrar mostrant el comprovant del caixer. Aquesta ciutadana, nascuda a Santo Domingo i resident a Encamp des de fa vuit anys, va explicar que ha hagut de demanar prestat diners a la família per poder realitzar pagaments durant aquests dies. Un altre jove, però, sí que va poder retirar efectiu des del mateix caixer. «Ho he fet a dèbit i no a crèdit perquè és l’única manera de fer-ho», va detallar. «És un mal de cap. Hem estat molt nerviosos perquè ningú ens diu res; tenim els diners del meu marit i el meu en BPA i no sabem què passarà», va exposar Antonia, una altra clienta, en sortir de l’entitat i mirant amb certa sorpresa l’enrenou de càmeres i mitjans de comunicació amuntegats davant de la seu central del banc.

La incertesa i els dubtes també es respiren en els comerços. Alguns establiments van optar per no operar amb BPA i no acceptar targetes de clients d’aquesta entitat. És el cas d’una farmàcia situada a l’Avinguda Meritxell d’Andorra la Vella, en ple centre comercial, que des de dissabte ja no opera amb l’entitat intervinguda. Una de les dependentes mostrava als clients la nota, adherida a la caixa, en què els seus caps ordenen que no s’acceptin les targetes de BPA. «Els demanem que paguin en efectiu i la majoria de clients ho entenen», va comentar l’empleada. Altres establiments, encara que sí cobren a crèdit als usuaris del banc intervingut, prefereixen no funcionar amb BPA i passar el pagament a través de qualsevol de les altres quatre entitats del país: MoraBanc, Banc Sabadell d’Andorra, Crèdit Andorrà i Andbank. Al carrer, el tema del dia torna a ser l’escàndol bancari, que preocupa als andorrans també por que la imatge internacional d’Andorra quedi danyada i per que els mitjans estrangers difonen sobre el país pirinenc. Albert Prat, resident a Andorra la Vella, lamenta la situació creada: «Ahir em van cridar els meus oncles des de Barcelona perquè havien sentit això del corralito, per sort jo no tinc els diners a BPA», va assegurar. «S’estan dient moltes barbaritats sobre Andorra i tampoc és just, perquè no som un país d’estafadors», va concloure el resident andorrà. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT