PUBLICITAT

Andorra La Vella

Els joves donen suport al vot dels residents a les comunals

En la 13a edició del Consell General de Joves s’han aprovat cinc de les sis propostes presentades

Per ESTEFANIA GRACIA

Sessió plenària on s’examinen i es voten les propostes del Consell General dels Joves, ahir.
Sessió plenària on s’examinen i es voten les propostes del Consell General dels Joves, ahir. | TONY LARA
El Consell General de Joves va celebrar ahir la seva 13a edició. Durant la sessió plenària, que va estar presidida pel síndic general Vicenç Mateu, es van examinar i votar sis propostes de llei presentades pels diferents alumnes de les escoles del Principat. D’aquestes, cinc en van ser aprovades i una desestimada. La proposta que va portar més controvèrsia però va ser la Proposició de llei per a què els residents no andorrans tinguin dret de vot a les eleccions comunals. La seva aprovació va estar molt ajustada, doncs només 13 dels alumnes participants van votar a favor, 12 van votar en contra i tres es van abstenir. En la llei s’especificava que el dret de vot estaria vigent només per a aquells residents que portessin més de cinc anys vivint a Andorra i que en el moment en què aquests abandonessin el Principat, el dret es perdria automàticament. 
 
Una de les alumnes participants, Vera Dos Santos, va afirmar que la llei és positiva, doncs «estem en un país democràtic, i tothom qui aporta una riquesa al país, com són la majoria dels residents, hauria de poder participar en el futur d’aquest». A més, van afegir que aquest dret a vot atorgaria un major sentiment d’integració i de participació als residents vers al Principat. Alguns dels alumnes però van remarcar que aquesta llei no estava del tot encertada, van afirmar a més que els andorrans que van a l’estranger «no tenen aquest privilegi, doncs no veiem perquè els no andorrans l’han de tenir al Principat». Van apel·lar també a la gran dificultat que suposaria dur a terme la llei, ja que s’hauria de modificar la Constitució Andorrana per dur-la a terme. Un dels alumnes va remarcar a més que si el Principat té intencions d’entrar a la Unió Europea, hauria d’acabar aprovant la llei, doncs la UE compta amb una proposta com aquesta i la demana a aquells països que vulguin formar part del sistema. 
 
Les altres propostes aprovades van ser la Proposició de llei per a la creació d’un programa de pràctiques empresarials per a estudiants, la Proposició de llei per fomentar l’intercanvi cultural i lingüístic d’estudiants del Principat d’Andorra i del continent europeu i la Proposició de llei per lluitar contra les drogues als centres escolars. En acabar, el síndic general va mostrar la seva satisfacció vers l’acte i va agrair la participació a tots els assistents i en especial als alumnes, remarcant que «molts de vosaltres teniu fusta de consellers, ara heu defensat les vostres propostes amb un consell de joves, però qui sap si d’aquí un temps ho fareu en un consell general». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT