PUBLICITAT

RD i Segle 21 acusen Nomen de forçar les seves sortides d'ApC

MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
33 El president de Renovació Democràtica, Ricard de Haro, ahir al matí. Foto: ANA / N.S

Els principals interrogants que havien envoltat durant els últims mesos les relacions de Renovació Democràtica (RD) i Segle 21 (S21) amb la cúpula de la plataforma d’ApC van quedar ahir resolts. Ni el representant d’RD, Ricard de Haro, ni tampoc el de S21, Patrick Frases, van amagar el seu enuig per la manera com, segons van afirmar, han quedat «exclosos» de l’Executiva i, com a conseqüència directa, d’una plataforma en què ja no hi podien confiar després de veure com el president de grup parlamentari i líder d’ApC, Eusebi Nomen, s’havia fet amb el control total, segons van denunciar.

Al matí, De Haro va criticar durament el paper de Nomen, que «va proposar la dissolució del comitè executiu» ara fa un mes, tot iniciant un procés que va culminar dimecres amb la consolidació d’una nova executiva de nou membres i sense presència de les dues forces parroquials que s’havien mostrat més crítiques amb algunes decisions d’ApC. Segons l’escaldenc, «aquesta exclusió s’ha fet d’una forma autoritària i, sobretot, no democràtica». A la tarda, Frases va engreixar l’allau de retrets a Nomen justificant que, dins el partit, «una sola persona ha imposat aquest canvi de valors», tot convertint una plataforma «inicialment plural» i cridada al canvi en un grup que fa «una política del tot s’hi val al què S21 no s’apunta».

alliberament i decepció a RD/ El líder d’RD va qualificar el seu sentiment com a «compartit» a parts iguals: «alliberat i decebut». Pel que fa al primer, De Haro va explicar que a partir d’ara RD inicia un camí en què, amb l’esperit «freelance» que l’ha caracteritzat fins al moment, es contemplen totes les opcions menys una: «On estigui Nomen, no estarà RD», va resumir. Quant a la decepció, De Haro va reconèixer sense embuts: «Ens varem equivocar introduint aquest personatge –Eusebi Nomen– al rovell de l’ou de la política nacional d’Andorra».

Pel que fa a la influència del Cas Encuentra, que es va saldar amb la baixa del conseller d’RD, De Haro va assenyalar que «aquesta sortida ha estat decisiva per expulsar RD i S21», ja que «ha donat a Nomen el valor suficient per poder actuar d’aquesta forma autoritària». En altres paraules, que «Nomen, amb el conseller d’RD, no hauria estat capaç de fer el que ha fet». Per això, De Haro va afirmar que tant RD com S21 han estat «víctimes d’una treta malintencionada que no beneficia ningú i que perjudica molta gent».

LA TRANSPARÈNCIA DE S21, CASTIGADA / Mentrestant, Frases i el també representant de S21 Joan Vidal van compartir aquesta incomoditat, explicant que, en el cas de la formació laurediana, els retrets de Nomen van proveir per les converses mantingudes amb els socialdemòcrates de Sant Julià. Aquest fet, segons Vidal, no hauria d’haver estat motiu de les crítiques que, segons va explicar, es van llençar per part de Nomen, ja que «hi havia llibertat per a pactes comunals», tal i com ApC va afirmar públicament, tot i que «això era una declaració que no ha sigut certa». És per això que els lauredians van lamentar que s’hagi penalitzat la «transparència» que van demostrar informant l’executiva d’unes converses que, tal i com van remarcar, no han comportat fins a la data cap pacte amb el PS.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT