PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Palmells de rams a petició i gust

Les decoracions amb més demanda pels més petits són els llaços lluents i de colors

Per ESTEFANIA GRACIA

Filera de Palmells de Diumenge de Rams exposats per a la seva venda.
Filera de Palmells de Diumenge de Rams exposats per a la seva venda. | TONY LARA
Diumenge de Rams és una celebració mil·lenària que segueix estant present en la societat, però com moltes altres tradicions, aquesta ha anat evolucionant al llarg de la història per adaptar-se als nous temps. Doncs si es compara la cerimònia que es feia anys enrere amb la d’ara, ben segur que s’en poden trobar moltes diferències. 
 
Tot i això, el tradicional i característic palmell de rams segueix sent la figura representativa del peculiar ritual cristià que commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem i marca l’inici de la Setmana Santa.  Encara que, cada cop més, es poden trobar diferents decoracions, colors o figures que personalitzen cada un dels palmells. 
 
La propietària d’una floristeria d’Andorra la Vella, Anabela Reguengo, comenta que els propis clients poden anar a la botiga i allà mateix decorar el seu palmell, «en el cas dels nens, que són els que més s’ho solen decorar, demanen sobretot figures brillants i de colors com papallones o fins i els típics pollets de color groc; els hi fa molta gràcia», tot i que també demanen decoracions més personalitzades, com figures dels personatges mes estimats pels petits, ja sigui des de la coneguda Hello Kitty i l’intrèpid Pocoyó a personatges heroics i d’acció com Spiderman.
 
A més, cada cop s’està posant més de moda «afegir llaminadures  o boletes de xocolata als palmells». I és que tot i que en moltes floristeries els clients més habituals per comprar els palmells són mares o familiars que busquen un obsequi pels més petits, aquests, poques vegades surten al carrer per celebrar el dia de diumenge de Rams amb devoció, doncs molts d’ells, segurament, surten tan sols per mostrar i sacsejar amb efusivitat el seu palmell, perquè és el que més brilla, el que més figuretes té o perquè les llaminadures que en pengen d’ell són les més bones. 
 
De totes les decoracions però, «el que més es demana són els llaços de color, sobretot de color rosa si és per les nenes, pels nens en canvi, varien; blau, blanc, groc... no tenen tanta predilecció», comentava Reguengo.
Però si no fos poc amb la infinitat de decoracions que se li poden posar als palmells, també n’hi ha de diferents formes i colors, tot i que, segons comenta la propietària, «poca gent compra aquestes, doncs les de color són més cares, i com ja es poden decorar, no es gasten tants diners, a més, la gent em comenta que els hi agrada més la tonalitat tradicional, el groc de la palla». 
 
Pel que fa a la gent gran, també en segueixen comprant igual o més que anys enrera, molts d’ells, a més, «es decanten per rams d’olivera, potser perquè és una mica més tradicional, sense decoracions ni formes industrials». 
Per poder complir amb la tradició i oferir dits elements primordials per la celebració, setmanes abans de que s’iniciï el Diumeng de Rams, les floristeries d’arreu del Principat ja demanen i encarreguen tota mena de palmells de rams. Aquest fet però, no impedeix que els ciutadans s’ho prengui amb calma a l’hora de comprar, doncs, com comenta Reguengo, «la gent es sol esperar a l’últim dia, encara que la setmana abans ja tenim tot el material a l’aparador, no es fins dissabte que la majoria ho venen a comprar, fins i tot hi ha algun despistat que ens ve cap a última hora de la tarda». 
 
Pel que fa al balanç comercial d’aquest any, la majoria de les floristeries d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, comenten que pel que porten de setmana, no hi ha un augment o una disminució significativa respecte a la compra de palmells de rams. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT