PUBLICITAT

Andorra la Vella

Standard&Poor’s torna a rebaixar la qualificació d’Andorra a BBB-

L’agència destaca que Andorra ha adoptat les mesures necessàries

Per EL PERIÒDIC

Un client intenta fer una operació en un caixer, dilluns.
Un client intenta fer una operació en un caixer, dilluns. | TONY LARA
L’agència de qualificació Standard&Poor’s ha tornat a rebaixar un esgraó el ràting del Principat. Així, si el passat 12 de març l’havia baixat a BBB/A-2, ahir el va situar a BBB-/A-3 i manté la perspectiva negativa, a causa de la crisi de BPA. Segons l’agència, aquesta mesura s’ha pres perquè consideren que la incertesa que plana sobre el sector financer pot tenir repercussions negatives en la solvència d’Andorra i pot limitar la perspectiva de creixement del país.

Amb tot, S&P considera que les autoritats andorranes han actuat ràpidament i estan intentant estabilitzar Banca Privada d’Andorra però, tot i reconèixer que s’està treballant en un pla de reestructuració, creuen que es manté com a possible sortida una liquidació ordenada.

Standard&Poor’s ha valorat positivament la ràpida resposta del Govern per trobar una solució a la crisi de BPA, però ha rebaixat la qualificació tant a llarg com a curt termini perquè si s’ha de dur a terme una liquidació de l’entitat, Andorra o la resta de bancs hauran de contribuir en els costos de resolució de l’entitat.

A més, com que veuen probable que el Govern hagi d’alleujar els problemes de liquiditat de les empreses que operaven amb BPA (cosa que ja és una realitat), això pot causar un increment del deute del país.
D’altra banda, S&P revisa les previsions de creixement del Producte Interior Brut. Concretament, considera que durant el 2015 el PIB creixerà un 0,6% menys del previst, però que de cara l’any vinent es podrà recuperar el creixement de manera gradual assumint que no hi haurà altres efectes negatius.

revisió en tres mesos / L’agència de qualificació tornarà a revisar el ràting d’Andorra d’aquí a tres mesos. Així, asseguren que la qualificació podria disminuir si creix la inestabilitat o es detecten turbulències en el sector financer. En canvi, es podria mantenir la qualificació si la crisi es limita a BPA i la resta de bancs segueixen operant amb normalitat a llarg termini, i si les mesures del Govern són suficients per mantenir la confiança en el sistema financer andorrà i eviten casos similars en un futur.

En relació a la rebaixa feta per S&P, el Govern ha volgut destacar el fet que hagi reconegut que s’hagi respost de manera ràpida i eficaç a la situació de Banca Privada d’Andorra (BPA), permetent així l’adopció de les mesures necessàries per arribar a una solució ordenada.

Malgrat la lectura de l’Executiu, la devaluació de S&P situa Andorra al límit del bo escombraria i deixa el país en un club en el qual formen part Azerbaidjan, Islàndia, Índia, Marroc, Romania, Uruguai, Rússia i Bahrain, un club del qual caldria fugir. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT