PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Malestar dels botiguers per les obres a la part alta d’Escaldes

Els comerciants de la zona estudien enviar una carta de queixa a la corporació escaldenca

Per R. MORA

Un home surt de comprar pa en una de les botigues de l’avinguda del Pessebre, just en la cruïlla amb l’avinguda Sant Jaume d’Escaldes-Engordany.
Un home surt de comprar pa en una de les botigues de l’avinguda del Pessebre, just en la cruïlla amb l’avinguda Sant Jaume d’Escaldes-Engordany. | R. M. S.
T ot i les bones intencions del Comú d’Escaldes-Engordany, els comerciants de la part alta, en concret els de l’avinguda del Pessebre, estan desencantats amb el transcurs de les obres, ja que se’ls hi va prometre que hi hauria un carril obert per als vehicles, però no ha estat així i la circulació està tallada. Així, alguns botiguers de la zona estudien enviar una carta formal de queixa a la cònsol major, Trini Marín, exposant-li la situació que pateixen, amb reduccions de clientela «de més del 50% de l’habitual», segons alguns dels petits empresaris.

1,86 euros és el que va ingressar la caixa de la Carnisseria Aleix durant el matí del passat divendres, des de les 9.00h fins a les 14.00h. David Botey, el seu propietari, bufa quan se li demana si la clientela ha baixat com a conseqüència de les obres en l’avinguda del Pessebre, que van començar el passat 17 de febrer i que s’allargaran en una primera fase fins el 17 d’abril, per continuar després més enllà de l’avinguda Sant Jaume, fins el 17 de maig. I si tot va dins dels terminis.

«La reducció, sense exagerar, serà del 85%, segur, perquè a més ho tinc tot apuntat», assegura. Botey parla del drama que viu la part alta d’Escaldes-Engordany, i no ho vincula tant al fet de les obres, sinó a la deixadesa a la que està sotmesa la zona, segons explica. Però el malestar general és tan gran que fins i tot no va caure bé l’interés que va demostrar la cònsol major, Trini Marín, quan el dia d’abans de l’inici de les obres es vapresentar, una per una a cada botiga, per explicar el millor que va poder el que passaria arran de les actuacions que s’havien de fer.

«A què va venir? A demanar-me el vot?», diu una de les responsables d’un dels establiments, que recordava que aquell dia, al voltant de mitjans de febrer, estava a punt de començar la campanya electoral. «Mai abans havia vingut ella, sempre havien enviat a algú», insisteix ara Botey. Més enllà de la carnisseria i dels bars del voltant, trobem la botiga de queviures Emian. Darrere del mostrador, segueixen les queixes. La principal, com apunta també Petra Molano, que regenta la perruqueria del costat, és que els van dir que es tallaria el carrer però es deixaria un pas per als vehicles, «i per aquí ja no pot passar ningú», exclama Molano, que explica també que molts clients que truquen per demanar hora es fan enrere quan s’assabenten que el pas per als vehicles està tallat.

«Jo cada més estava ingressant més que el mes de l’any anterior, i aquest març no arribo ni de lluny», afirma Molano, que hi afegeix: «Està causant molts problemes, perquè a més això no acaba aquí sinó que ara continuarà i tampoc no podran passar cotxes ni gairebé la gent». Fora de les botigues, en un moment de silenci que sembla utòpic, només un home gran que acaba de comprar una barra de pa en la tenda Emian mira les obres examinant el forat de part a part del carrer.

Maldecaps i resignació / Són les situacions que s’estan vivint en aquesta zona alta escaldenca, que manté el ritme de vida lluitant contra els maldecaps d’unes obres que tots assumeixen amb resignació perquè, com diu una cambrera d’un dels tres bars de l’avinguda, «son obres que s’han de fer i per tant fem el que podem perquè no podem fer molt més». No és un joc de paraules, sinó una realitat, tot i el soroll de la piconadora, tot i les màquines, els transformadors rugint a ple pulmó, i tot i les vibracions de les parets. «Ni música tinc en la perruqueria, per evitar més sorolls», clou Molano.

Així doncs, la solució, que no en tenen a efectes pràctics perquè les obres són les que són, passa per enviar una carta formal de queixa al Comú. I sí, ja saben que les obres impliquen soroll, pols i destorbs, però a ningú no els ha agradat que el carrer es tallés sense possibilitat de circulació més enllà del pàrquing de baix, i més quan, segons afirmen, se’ls hi va informar que sí hi hauria un carril obert per als vehicles.

Les obres són per a la «remodelació dels serveis de l’avinguda del Pessebre i camí del Valira», segons va informar el mateix Comú d’Escaldes-Engordany, i això significa per millorar els conductes de FEDA i d’Andorra Telecom, a més de l’aigua, tot en un pack. La despesa ascendeix a 549.687,64 euros, dels quals se’n fa càrrec el Comú de 327.502,32, 144.495.84 corresponen a FEDA, 59.965,15 a Andorra Telecom, i els altres 17.684,15 a l’empresa CAPEESA.

La situació és complexa, i segurament poc evitable o poc millorable, però a la part alta del poble no només pensen que se’ls té abandonats (en general), sinó que a més han d’aguantar unes obres que, amb resignació, esperen que passen de llarg com si hagués estat només un malson.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT