PUBLICITAT

Andorra la Vella

21 crèdits aprovats per valor de 5,5 milions d’euros

Ja s’han presentat 38 sol·licituds per acollir-se a la línia de crèdit BPA

Per E. J. M./ J. R.

L’oficina habilitada pel Govern per atendre les peticions de crèdit.
L’oficina habilitada pel Govern per atendre les peticions de crèdit. | ANA / M . C.
L’oficina que atén les peticions de crèdit per a les empreses afectades per la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA) ha aprovat 21 sol·licituds per un import total aproximat de 5,5 milions d’euros (5.464.991 euros), segons va explicar ahir el secretari d’Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé. La xifra suposa uns 260.000 euros de mitjana per a cada empresa tot i que la casuística de cada demanda és diferent.

Des que es va obrir l’oficina fins ahir a la tarda s’havien rebut un centenar de consultes presencials i telefòniques, de les quals només 38 s’havien formalitzat al taulell com a petició formal de crèdit.

De les 38 peticions, quatre han estat denegades, sis es van presentar ahir i avui es resoldran i set més estan pendents d’un complement d’informació, va detallar Missé. Ahir a la tarda es van notificar quinze autoritzacions, per tant, durant el dia d’avui les empreses que ja tenen la conformitat poden anar al banc a formalitzar els crèdits.

El secretari d’Estat de Diversificació Econòmica va recordar que «era molt difícil dimensionar quantes empreses operen amb BPA i tenen els fons bloquejats, sense possibilitat d’obtenir-ne d’una altra entitat bancària». El Govern en funcions va fer «un càlcul de màxims» ja que la primera fase de la línia de crèdits ascendeix a un import total de 40 milions d’euros dels quals, de moment, només s’ha autoritzat 5,5 milions. «A veure què passa aquesta setmana ja que coincideix finals i principis de mes, quan les empreses han de fer els pagaments», va afegir Missé. «Hem d’esperar set o vuit dies a veure com evolucionen les demandes».

Amb tot, no hi ha data de finalització de l’operativa i, de moment, es podran seguir atorgant crèdits –fins a esgotar els 40 milions– mentre hi hagi empreses amb els fons bloquejats a BPA. «Anem dia a dia, no ens hem plantejat quan acabar», va assegurar el secretari d’Estat. Les empreses que opten a aquesta fórmula són les que s’han quedat amb tots els fons «atrapats a BPA» i no tenen capacitat per afrontar els pagaments de nòmines, proveïdors, lloguers, etcètera.

REUNIÓ DELS EMPLEATS // D’altra banda, els representants del col·lectiu d’empleats de BPA –a l’entitat hi treballen 270 persones– es reuneixen aquesta tarda amb membres del Govern i de la INAF (ahir no els havien confirmat qui assistiria a la reunió). El col·lectiu demanarà «un canvi d’articulat» a l’anomenada llei BPA perquè se’ls inclogui, segons va explicar ahir un dels representants, Lluís Pérez.

Els empleats han tingut accés a una còpia del document a partir del qual s’elabora el text legislatiu i durant el cap de setmana l’han revisat i estudiat amb els seus advocats. «Al text hi ha una petita menció als treballadors, però molt transversal, no ens tenen en compte», va lamentar Pérez. En la trobada d’aquesta tarda els empleats intentaran consensuar un canvi de redactat.

Pérez també va confirmar que la CASS ja cobra amb normalitat les prestacions a través dels comptes corrents domiciliats a BPA ja que ha resolt uns problemes informàtics.

ABA VERSUS GOVERN // D’altra banda, en l’elaboració del text legislatiu que s’aprovarà aquesta setmana per pal·liar la situació de BPA, un dels punts que es discuteix és quin percentatge ha d’assumir el Govern i quin l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA). Segons fonts consultades per EL PERIÒDIC, l’aportació del Govern hauria de ser mínima.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT