PUBLICITAT

Andorra la Vella

Pintat alerta que és un moment de debilitat per negociar amb la UE

Per JOAN RAMON BAIGES

Gallardo, Pintat i Costa, davant de Vicenç Mateu, ahir abans de la sessió.
Gallardo, Pintat i Costa, davant de Vicenç Mateu, ahir abans de la sessió. | TONY LARA
El candidat liberal a cap de Govern va ser molt clar pel que fa a les futures negociacions amb Europa. El moment és inoportú i el Principat partirà des d’una posició de feblesa a causa del cas BPA. Josep Pintat va advertir d’aquests riscos, en un discurs en el qual va exposar gran part del programa electoral que va ser  explicat durant la campanya.

En una de les seves primeres frases del discurs ja ho va deixar clar: «Andorra es troba en un moment cabdal de la seva història encaminada cap a un rumb desconegut, en què cal centrar el debat sota un paràmetre comú que vull transmetre a totes les forces aquí representades: política d’Estat, visió d’Estat i sens dubte acords d’Estat».

El líder liberal va fer un discurs molt centrat en defensar les tradicions andorranes i, especialment, la defensa d’unes especificitats que al seu parer, poden córrer perill en la negociació amb Europa.

L’excònsol va reconèixer que Andorra «viu el moment més delicat de la seva història recent», exposant que la nota dels Estats Units «ha generat un risc sistèmic del nostre sistema financer, que com bé sabem, al nostre país té un pes molt important en el PIB».

Pintat va advocar per cercar solucions internes que calmin els mercats internacionals i retorni la confiança en la plaça financera andorrana «davant les incendiàries informacions que tant mal, potser interessat, ens estan fent».

Coincidint amb Martí va admetre que les conseqüències d’aquesta crisi «d’una magnitud encara per difícils d’avaluar, poden ser molt negatives per al present i per al futur si no som capaços d’elaborar un full de ruta».

El programa / La resta de la intervenció del candidat liberal va estar destinada a desgranar una part del programa electoral que van presentar a les passades eleccions. En matèria financera es va comprometre a crear un banc central que reguli el sector, a formar part de l’FMI, a ser un país de triple AAA en deu anys, o a crear un fons sobirà.

Ja en clau europea, però també lligat al problema de BPA, va assenyalar «que avui no semblaria que no toca avançar en aquest dossier». El candidat va detallar que ara és un moment de debilitat. Pintat va posar sobre la taula molts dubtes sobre l’encaix amb Europa i la problemàtica que suposaria haver d’adoptar les quatre llibertats que imposa la UE, encara que hi ha clàusules que podien fer un acord més a mida. Va defensar l’acord duaner vigent i va alertar d’un perill en la qüestió de circulació de persones: «La Unió Europea no pot acceptar termes com els que varem obtenir en els trilaterals amb Espanya i França. La UE només podrà negociar termes recíprocs, és a dir establir el principi jurídic de lliure circulació i establiment bilateral».

Més positiu, el candidat liberal va admetre que la UE pot admetre clàusules de salvaguarda o períodes transitoris, i es va preguntar si interessa a Andorra acceptar l’establiment dels ciutadans europeus d’aquests estats al Principat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT