PUBLICITAT

Andorra la Vella

Silenci per cridar l’atenció

Més de 400 persones es reuneixen davant del Consell General en favor dels empleats de BPA

Per Iván Álvarez/ Marisa da Costa

Part de l’aglomeració concentrada ahir a la Plaça Lídia Armengol Vila, davant del Consell General.
Part de l’aglomeració concentrada ahir a la Plaça Lídia Armengol Vila, davant del Consell General. | Tony Lara
Davant la mirada atenta dels conductors distrets que alentien el pas alertats per l’aglomeració, més de 400 persones es van reunir ahir en actitud respectuosa per donar visibilitat a «les 500 ànimes que s’amaguen rere BPA i que avui volem transformar en cossos». Són paraules d’un dels portaveus dels treballadors de l’entitat, Xavier Sendra, qui va insistir en què l’acte esdevingut a les set de la tarda d’ahir no era «una manifestació, sinó una concentració pacífica i silenciosa impulsada no només pels empleats; també per clients» i altres persones que s’han vist esquitxades per les conseqüències que emanen del procés de la intervenció a BPA. 
 
La localització de l’acte no va ser fortuït; la Plaça Lídia Armengol Vila és una ubicació simbòlica per la seva proximitat «al Govern i a l’edifici del Consell General». El punt àlgid va arribar vers dos quarts de vuit del vespre, quan més de quatre centenars de persones, entre treballadors, familiars i simpatitzants de totes les edats, van acomplir l’objectiu de «donar una imatge, més enllà de transmetre un missatge». 
 
Sendra va palesar la principal preocupació que, fins ahir, assolava els treballadors de Banca Privada davant del desconeixement sobre el contingut d’una proposta de llei que, paralel·lament a l’acte de protesta, s’estava presentant davant la premsa, conclós el Consell de Ministres. Els empleats mostraven ahir l’esperança de veure reflectides en la normativa que avui es presenta i debat al Consell General les seves peticions, que «no són una contraproposta, sinó un complement de proposició» sorgit de l’anàlisi exhaustiu de l’articulat sotmès avui a votació i on «no tenim constància que s’hagi inclòs la nostra proposta» però «ho esperem perquè és de justícia». Ho sabran de primera mà avui mateix; els 15 representants dels quasi 270 treballadors assistiran com a públic a la votació del document legal al Consell. Fins ara, i segons es va traslladar ahir, els portaveus han anat sortint amb «una percepció positives de les reunions amb el Govern, els reguladors...».
 
L’organització no va poder evitar la presència de missatges distribuïts pels pits dels assistents malgrat l’èmfasi posat en la desvinculació de la trobada de cap missatge: «Si nosaltres hem fet alguna cosa és precisament intentar evitar les pancartes i opcions polítiques perquè simplement volem demostrar quin és l’impacte social que està tenint tot plegat». 
 
Trobada dels representants amb el PS/ D’altra banda, els dos consellers generals socialdemòcrates, Pere López i Rosa Gili, van visitar als representants dels treballadors de la Banca Privada i els hi van exposar les aportacions, les tres línies vermelles, que el Partit Socialdemòcrata havia fet a la llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució d’entitats bancàries. Aquestes modificacions van dirigides a protegir els drets dels treballadors de la citada entitat bancària i els seus llocs de treball.
 
A més, López va explicar que el seu partit ha mantingut un paper «constructiu i de col·laboració», per a l’aplicació de millores a la llei de mesures urgents per implantar mecanismes de reestructuració i resolució de bancs. Les aportacions de busquen «establir mecanismes per reconèixer els drets dels treballadors i que aquests puguin passar a formar part del denominat banc bo en cas que BPA no pugui continuar operant com a tal».
 
En qualsevol cas, els empleats esperen rebre avui una solució política.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT