PUBLICITAT

Andorra la Vella

Els mestres rebran formació per detectar casos d’autisme

Un de cada 68 infants ha estat diagnosticat al Principat

Per EL PERIÒDIC

L'església de Sant Esteve serà il·luminada de color blau.
L'església de Sant Esteve serà il·luminada de color blau. | TONY LARA
Cada vegada hi ha més eines per poder diagnosticar de forma més ràpida possibles casos de nens afectats d’autisme. Un trastorn neurològic que ha existit des de sempre però que ara gràcies a la detecció precoç permet poder afrontar-lo amb més garanties d’èxit. Si bé Andorra no disposa de cap cens oficial per conèixer el nombre de persones exactes que pateixen aquesta malaltia mental, les dades recentment publicades a Catalunya són bastant aproximatives pel que respecte al Principat. Així estaríem parlant d’ un de cada 68 nens han estat diagnosticats. No hi ha més casos simplement perquè la detecció és millor.

Justament avui es commemorà el Dia Mundial de l’autisme. Una jornada que serveix, entre d’altres coses, per reivindicar millores en el servei de Salut Mental. La presidenta  de l’Associació d’Afectats d’Autisme d’Andorra, AUTEA, Maite Martínez, va explicar que «cal insistir en la necessitat de retallar les llistes d’espera» per incrementar l’eficàcia i l’eficiència del servei prestat.

Entre els objectius de l’entitat destaca la propera signatura amb el Ministeri d’Educació d’un conveni segons el qual en els propers mesos els mestres rebran una formació específica a les escoles per tal que estiguin el suficientment preparats per poder detectar i actuar davant d’infants que pateixen autisme. La formació, si el calendari es compleix, es previst que comenci abans que acabi aquest mateix curs escolar i consistirà en unes hores de classe a càrrec de diferents professionals en la matèria.

Martínez va assegurar que s’avançat molt sobre el seu nivell de coneixement i ara el que cal «es posar nom». Entre els actes de celebració de la jornada destaca la il·luminació aquest vespre de l’església d’Andorra la Vella de blau, el color de l’autisme. A banda, el proper dissabte dia 18 tindrà lloc un taller per a pares sobre integració sensorial.

Una altre novetat de la Diada també coincideix amb la inclusió de les malalties mentals en el COMEPO, Comissió de Mesures Específiques per Persones amb Dificultats d’Aprenentatge. Fins ara només estaven complicats trastorns com una TDH, dislèxia o disfuncions visuals, entre d’altres. D’aquesta manera, «la igualtat de condicions i oportunitats està garantida entre tots els alumnes», va afegir.

Autisme / L’autisme és un grup de trastorns del desenvolupament neurològic que es manifesta obstaculitzant l’aprenentatge d’habilitats de comunicació i de relacions socials. Paral·lelament, el desenvolupament també es veu interferit per la presència d’interessos restringits inusualment forts, comportament repetitiu i dificultats per afrontar canvis inesperats.

El terme espectre es refereix a una àmplia gamma de símptomes, habilitats i nivells de discapacitat que poden presentar les persones que el pateixen. Les causes del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) són de base genètica, però possiblement associades a factors ambientals que interactuen amb aquestes. Els canvis del patró de desenvolupament del cervell són evidents als dos anys, però possiblement ja es reflecteixin en edats més primerenques.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT